Julski programi na reci Kolubari u Lajkovcu

 

 

Izložbom likovnih radova sugrađanke Biljane Gavrilović danas u 18 sati u Lajkovcu se otvara  manifestacija „Dani vodenica na Kolubari i Toplici“, koju tradicionalno organizuje Turistička organizacija opštine Lajkovac. U programu će nastupiti mladi harmonikaš Dimitrije Jovanović.

Nastavak manifestacije je u petak od 18 sati, kada će u Jolića vodenici i na keju Kolubarskog jaza biti otvorena izložba regionalnog etno motiva i motiva vodenica sa Kolubare “Istok-Zapad lajkovačkom prugom”, sa  radovima autora iz zemlje i inostranstva. Sledi mali koncert narodnih izvornih kola i pesama u izvođenju Nemanje Radivojevića (violina) i  Miloša Milosavljevića (harmonika). Biće predstavljena nove publikacije na temu vodenica, a učesnicima i posetiocima će se obratiti upravnik Jolića vodenice,  koja ima 27 poredovnika.

Od 17. do 19. jula grupa  likovnih umetnika slikara, fotografa i snimatelja obići će i ostale tri vodenice koje aktivno rade na Kolubari i Toplici, valjaricu sukna u selu Markova crkva, kao i Pepeljevačku vodenicu, čiji je jaz presušio. Oni će se potruditi da ovekoveče sadašnje stanje ovih drevnih objekata.

U utorak 20. jula u 18 sati u Jolića vodenici biće otvorena izložba samouke slikarke Snežane Jovanović, koja vodi poreklo iz porodice koja je osnovala vodenicu. Posle toga će pesnici stihove posvećene vodenicama poslati kao  poruke u boci niz reku Kolubaru.

Julski programi na kolubari završavaju se u nedelja 25. jula “Kolubarskim kotlićem”, koji organizuju lajkovački lovci i Turistička organizacija opštine Lajkovac kod Lovačke brvnare na Kolubari.

Dešavanja na Kolubari započeta su “Ribolovačkim kotlićem”, takmičenjem u sportskom pecanju i kuvanju riblje čorbe, koji je realizovala Opštinska organizacija sportskih ribolovaca  “Šaran” Lajkovac, uz marketinšku podršku Turističke organizacije Lajkovac. U sportskom pecanju u kategoriji pionira prvo mesto je osvojio Uroš Stefanović, drugo Filip Milosavljević, a treće Laza Stefanović. Kod seniora najuspešniju trojku činili su Dragan Milojević, Aca Lazić i Jovan Tanasijević. U kuvanju riblje čorbe treći je bio Slađan Matijašević, drugi Miloš Rajković a ovogodišnji prvak je Aleksandar Ilić,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *