Valjevo dobilo novac za energetsku efikasnost

Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o povećanju energetske efikasnosti potpisan je danas u Kraljevu, a u grupi ovih gradova je i Valjevo. Gradonačelnik Lazar Gojković je  u Kraljevu potpisao ugovor koji će omogućiti građanima Valjeva da zamene dotrajalu stolariju, ugrade termoizolaciju ili zamene kotlove koji koriste fosilna goriva. Građani će finansirati pola troškova, a drugu polovinu Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava.

Nakon potpisivanja, u ime predstavnika lokalnih samouprava -gradonačelnika i predsednika opština, skupu se obratio valjevski gradonačelnik. On se zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, na podršci koju pružaju Valjevu na raznim poljima, kao i ministarki dr Zorani Mihajlović i celom njenom timu, „jer dosta čine na modernizaciji energetskog sektora u Srbiji, za razvoj zelene Srbije, na ispunjavanju visokih kriterijuma na polju energetike i zaštite životne sredine koji se pred našu zemlju postavljaju na putu ka Evropskoj uniji.“

„Srećan sam što je apel Valjevaca da nam je neophodna podrška države u rešavanju najvećeg problema- zagađenja vazduha, doprla do najviših predstavnika naše države. Valjevo i Valjevci će kroz ove subvencije dobiti priliku da renoviraju svoje objekte, uštede energente i tako pomognu ne samo kućnim budžetima, već i smanjenju aerozagađenja u Valjevu, koje poslednjih godina dobija zabrinjavajuće razmere! Grad Valjevo će iz budžeta izdvojiti isto onoliko novca koliko dobijamo i kroz ovaj program -10 miliona dinara! Još jednom hvala svima na prilici da učestvujemo u ovom programu i da se uskoro svi zajedno ponosimo dobrim rezultatima, a to su zdrav vazduh, lepše Valjevo i lepša Srbija“, zaključio je u Kraljevu gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Naš grad će od Ministarstva dobiti 10 miliona dinara, a isto toliko, dakle 10 miliona dinara je opredelio iz svog budžeta. Po iznosu koji je izdvojen iz gradskog budžeta, Valjevo je u grupi gradova u Srbiji koji su najviše izdvojili za ovaj program.

Građani će biti na vreme obavešteni kada će početi prijavljivanje za ova sredstva i ko ima pravo da konkuriše. Tek predstoji raspisivanje dva javna poziva za izbor firmi koje će sprovoditi radove i za građane i uslove za konkurisanje za subvencije. Zato nema potrebe da građani dolaze u Gradsku upravu i da se raspituju za ove subvencije, jer one još nisu počele da se dodeljuju građanima!

Na konkurs Ministarstva rudarstva i eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, a izabrane su one koje su imale kompletnu dokumentaciju i koje su bile spremne da odvoje značajna sopstvena sredstva.

/leparecvaljeva.rs/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *