Kako je nastalo udruženje “Naši snovi”

Na samom početku,  u periodu od 2002. do 2005. godine, uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike,  udruženje za pomoć deci sa posebnim potrebama  “Naši snovi”,   projekte je  radilo  u školi „Nada Purić”.   Namera im  je bila da deca koja pohađaju specijalno obrazovanje, nakon nastave ostaju u poznatom prostoru, druže se i provode kvalitetnije slobodno vreme.

“Problem evidencije i uređivanje baze podataka, prvi put smo ozbiljnije uredili kroz projekat koji smo realizovali u okviru Strategije za smanjenje siromaštva.  Najzad, prostorije za rad smo dobili od Opštine Valjevo 2005. godine, i tada započeli aktivnosti na zbrinjavanju dece koja su završila osnovnoškolsko specijalno obrazovanje. Ubrzo, stiže nam i podrška u opremanju prostorija i realizaciji radionica za ovu namenu, koju smo imali od USAID-a, kroz IRD program”, kaže ”, kaže Suzana Momčilović, programski direktor udruženja Naši snovi.

Od 2004. godine   članovi su  Republičkog saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, a

od 2006. godine postaju  član mreže organizacija civilnog društva za Smanjenje siromaštva u Srbiji.

“Kroz projekat Smanjenja efekata siromaštva na decu sa posebnim potrebama, koje je odobren od britanske kancelarije „Save the children ” i Evropske komisije 2008. godine, organizovali smo „Biblioteku igračaka”, igraonicu u kojoj se deca sa smetnjama u razvoju  zajedno igraju sa zdravom decom. Kroz program  DILS, smo realizovali dva projekta – „Muzički festival” i „U susret deci sa smetnjama u razvoju”. Muzički festival je bio prilika da se 30 muzičkih izvođača sa različitim smetnjama i invaliditetom iz cele Srbije pokažu na potpuno drugačiji način, uz mikrofone, prateće vokale i orkestre”, naglašava Suzana Momčilović.

 

Projekat „U susret deci sa smetnjama u razvoju omogućen od Ministarstva zdravlja, kroz DILS program, a realizovan je partnerski sa Gradom Valjevom, Domom zdravlja  i OŠ „Nada Purić“. Osnovne aktivnosti su obavljanje preventivnih stomatoloških i pedijatrijskih pregleda dece sa teškoćama u razvoju, kao i savetovanje roditelja o negovanju zdravlja, posebno zdravlja zuba. Za decu sa seoskog područja organizovane su kućne posete, dok je za potrebe pregleda u stomatološkoj ambulanti OŠ „Nada Purić“ nabavljena  zubarska stolica.Pregledima i intervencijama obuhvaćeno je  240 dece i mladih, uzrasta do 26 godina.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Valjeva,  u okviru projekta “Bez prepreka”  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Rana intervencija  za decu sa smetnjama  u razvoju mlađeg uzrasta (2013-2020)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *