Obeležena Nedelja zdravlja usta i zuba

 

Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Valjevo, u saradnji sa vrtićem „Pinokio“, danas je obeležila Nedelju zdravlja usta i zuba, koja se svake godine održava u trećoj nedelji maja. U dvorištu vrtića polaznici Kreativne radionice „Pinokio“, uz podršku vaspitača, izveli su veoma lep program sačinjen od recitacija, skečeva, pesama i plesnih koreografija, a sve na temu zdravlja zuba. „Pinokio“ je pripremio i izložbu dečjih likovnih radova.

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom, publike je bilo minimalno i činili su je vaspitači vrtića, predstavnici Stomatologije i medija.

 

Načelnik valjevske Stomatologije dr Irena Kukolj istakla je da prošle i ove godine nisu u mogućnosti da na uobičajeni način realizuju aktivnosti Nedelje zdravlja usta i zuba, zajedno sa svim partnerskim ustanovama, ali da uspevaju da tokom godine realizuju preventivne preglede.

– Preventivni program Stomatološke službe nije marginalizovan jer smo prilagodili zdravstveno-vaspitni rad uslovima pandemije. To smo uradili zahvaljujući odličnoj saradnji sa direktorima osnovnih škola gradskog i seoskog područja i srednjih škola, jer su preko njihovih elektronskih učionica naše prezentacije učinili dostupnim svojim učenicima. Prezentacije su pripremljene prema uzrastnim kategorijama: od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda i za srednjoškolce. Teme su: značaj zdravlja usta i zuba, higijena usta i zuba, pravilna ishrana, karijes i komplikacije. Takođe smo pripremili prezentaciju za obdaništa. Uprkos epidemiji,  uz pridržavanje preventivnih mera, u zgradi Stomatologije odradili smo sistematske preglede predškolske dece,: od najmlađeg uzrasta pa do polaska u školu. Prilagodili smo se roditeljima tako da su specijalisti dečje preventivne stomatologije radili u obe smene. Zovemo decu na pregled već u prvoj godini kako bismo objasnili roditeljima da već od rođenja treba započeti higijenu usta i zuba, čak i dok ne krenu zubići. Redovni sistematski pregledi obavljeni su i po školama. Istakla bih da kroz Školu za trudnice i roditeljstvo, koju vodi naša Patronažna služba, edukujemo i buduće majke.

 

Posle programa dr Irena Kukolj i dr Snežana Đurić, specijalista dečje i preventivne stomatologije, razgovarale su sa decom–učesnicima programa o zdravoj ishrani i pravilnoj higijeni zuba, dajući im savete i edukativni materijal.

 

Vesna Lazić, koordinator Kreativne radionice „Pinokio“, rekla je da njihova deca vole da pripremaju programe, a  ujedno se i edukuju o zdravlju i higijeni zuba.

 

– Rado i brzo smo spremili ovaj program jer već 18 godina učestvujemo u obeležavanju Nedelje zdravlja usta i zuba. Sve grupe su se potrudile da likovnim radovima dočaraju značaj Nedelje zdravlja usta i zuba, a zatim i lepim programom, koji obuhvata malu pozorišnu predstavu, recitacije, horsku pesmu i plesnu koreografiju. U programu su učestvovale dve kompletne predškolske grupe, sa divnim kostimima. Inače, u našem vrtiću i dalje obeležavamo značajne datume raznim aktivnostima, nas je pandemija samo omela da učestvujemo u javnim programima, da putujemo u druge gradove na festivale i takmičenja.

 

Zbog pandemije ove godine centralna manifestacija nije organizovana zajedno sa Zavodom za javno zdravlje, Patronažom i Crvenim krstom, uz likovni i literarni konkurs i dodelu nagrada za najbolje radove. Jedinu zahvalnicu dr Kukolj uručila je Kreativnoj radionici „Pinokio“ za doprinos u sprovođenju zdravstveno-vaspitnih aktivnosti i unapređenju oralnog zdravlja za vreme epidemije zarazne bolesti KOVID-19.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *