Mionica uz podršku Ministarstva kulture gradi Kuću Kolubarske bitke

 

Kuća kolubrarske bitke, jedan od najznačajnijih projekata za opštinu Mionica, posvećen herojskom podvigu srpske vojske u Prvom svetskom ratu biće realizovan ove godine. Projekat se u više faza realizuje uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Na ovogodišnjem konkursu Ministarstvo je odobrilo 13 miliona dinara za prvu fazu radova, u okviru kojih će biti rekonstruisana unutrašnjost Kulturnog centra i postavljen i oslikan mural dimenzija 33 h 8 metara.

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

– Mi ćemo ove godine ispuniti svoj dug prema precima, prema srpskoj istoriji. Ispunićemo svoje obećanje da ćemo u čast vojvode Mišića i hrabrih srpskih vojnika izgraditi kuću “Kolubarske bitke”. Minstarstvo kulture i Vlada Srbije prepoznali su značaj projekta za našu opštinu, i Mionica im se zahvaljuje na tome. Izuzetno je važno da na stogodišnjicu smrti vojvode Živojina Mišića počnemo prvu fazu realizacije ovog značajnog projekta za celu Srbiju. Zahvaljujući junačkoj hrabrosti srpska vojska i Živojin Mišić su se kao Leonida i Spartanci upisali u anale ratovanja, čojstva i junaštva. Kolubarska bitka širom planete simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima iz Kolubarske bitke je istina Srbije, istina slobodoljubivog čovečanstva. Izgradnjom Kuće Kolubarske bitke Mionica će dobiti autentičan prostor koji će zasigurno biti prepoznatljiv kako na kulturnoj, tako i na turističkoj mapi ne samo Srbije, već i Evrope – rekao je Boban Janković predsednik opštine Mionica.

Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Monica započet 2016. godine kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.
– Mionica i vojvoda Živojin Mišić zaslužuju zdanje koje simbolizuje junaštvo srpskog naroda, borbeni duh i ljubav prema otadžbini, jer je upravo na mioničkom mostu na reci Ribnici, Mišić preuzeo komandu nad Prvom armijom. Kuća kolubarske bitke je naš zalog za budućnost – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Zajedno sa spomenikom vojvodi Mišić i njegovom spomen kućom u Struganiku, Kuća Kolubarske bitke, predstavljaće kulutno- istorijsku i turističku celinu. Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike biće izgrađen po uzoru na moskovski muzej – panoramu posvećen Borodinskoj bici.

U poslednje četiri godine Mionica je povećala ulaganja u oblast kulture. Povećan je broj likovnih izložbi i književnih večeri za 30 odsto, a broj posetilaca za 25 odsto.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *