Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 18. do 24. januara pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice“. Tim povodom se u ime Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo javnosti obratila dr Marijana Mitrović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Dr Mitrović smatra da bi o ovoj temi trebalo svakodnevno govoriti s obzirom na činjenicu da se Srbija nalazi na drugom mestu po umiranju od karcinoma grlića materice, odmah posle Rumunije, a na četvrtom po oboljevanju žena – iza Crne Gore, Rumunije i Litvanije. S druge strane, u razvijenim zemljama i državama Evropske unije ova bolest je svedena na minimum, praktično iskorenjena, zahvaljujući redovnim pregledima žena, dobro organizovanom skriningu, odličnom odzivu žena na skrining i vakcinaciji.

– Naša statistika je neslavna jer jedna žena dnevno u Srbiji umire od karcinoma grlića materice. A karcinom grlića materice je stopostotno izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi, osim toga sporo se razvija. Bitno je istaći da je karcinom grlića veoma podmukla bolest koja tegobe daje tek u poslednjoj fazi, kada se proširi na susedne organe. Početne promene na grliću, pa i kasnije karcinom, ne bole jer grlić nema nerve, zbog čega žene nemaju tegobe i kasno se javljaju. Važno je znati i da je karcinom grlića materice zarazna, polno-prenosiva bolest. Izaziva ga humani papiloma virus (HPV) koji se prenosi polnim putem, tako da je 80 odsto populacije do pedesete godine života izloženo ovom virusu.

Ne znači da će svako ko ima HPV virus dobiti karcinom grlića, nego je potrebno da postoje kofaktori, ističe dr Mitrović:

– Pre svega to je oslabljen imunitet, zatim urođena predispozicija organizma za težu eliminaciju virusa, autoimune bolesti, zaraženost HIV-om, pušenje, loš socio-ekonomski status i rano stupanje u polne odnose. Jako velika je povezanost između pušenja i raka grlića materice, čak veća nego između pušenja i raka pluća, zato što se raspadni produkti nikotina u sto puta većoj koncentraciji nalaze u cervikalnoj sluzi nego u krvi pušača. Pozitivna porodična anamneza takođe spada u prateće uzroke oboljevanja, ako su u porodici majka, rođene sestre i rođake po ženskoj liniji imale ovu malignu bolest. Kofaktori su i druge virusne infekcije kao što su herpes-simpleks, hlamidija itd. Upotreba oralnih kontraceptivnih sredstava otežava eliminaciju virusa. Dakle, slab imunitet i pušenje su glavni razlozi zbog kojih će neko dobiti karcinom grlića, iako je karcinom retka komplikacija HPV virusa.

U pogledu prevencije najbitnije je doći na pregled jednom godišnje, kada nema tegoba. To je pregled koji kratko traje, uzimanje brisa za Papanikolau test je jednostavno i ne boli. Pregled je besplatan za sve osiguranice RFZO-a. Osim toga, važno je da se žene odazovu na poziv za organizovani skrining (poziva se po određenim godištima) u kojem pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja godinama učestvuje i naš Dom zdravlja, kao jedan od malobrojnih u Srbiji. I žene koje nemaju zdravstveno osiguranje mogu da se pregledaju prilikom organizovanog skrininga. Međutim, samo jedna petina žena u Srbiji se odazove. U Domu zdravlja Valjevo skrining je trenutno obustavljen zbog epidemiološke situacije i rekonstrukcije zgrade, ali će biti nastavljen čim se stvore uslovi za to.

Najsigurniji načini prevencije karcinoma grlića materice jesu vakcinacija i redovni kolposkopski pregledi uz Papanikolau test.

– U razvijenim državama i zemljama Evropske unije vakcinacija protiv HPV virusa je obavezna. Postoji preko 10 godina, dok je kod nas u formi preporuke, registrovana je od aprila 2019. godine i još uvek nije besplatna. Praktično, mi smo na samom početku primene ove vakcine. Vakcine se daju u dečjem uzrastu, odnosno pre stupanja u polne odnose. Postoje dve vrste vakcine: dvovalentna i četvorovalentna. Dvovalentnu mogu da prime osobe ženskog pola od 9 do 25 godina života, a četvorovalentnu i devojčice i dečaci od 9 pa do 26 godina.

Dr Marijana Mitrović zaključuje da u budućnosti vakcinacija i redovni ginekološki pregledi jednom godišnje predstavljaju put ka iskorenjivanju karcinoma grlića materice i u našoj zemlji.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *