Srbija mora da ubrza donošenje Strategije o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom

Uz nešto opširnije podsećanje da je NATO izvršio ekološki genocid na teritoriji SR Jugoslavije (Srbije) pod izgovorom sprečavanja humanitarne katastrofe i zaštite albanske manjine na Kosmetu, Slobodan Petković, general u penziji, je na tribini o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom rekao na našu zemlju bačeno čak 15 tona radioaktivnog otpada.

Njegov period poluraspada traje oko 4,5 milijardi godina, što je period duži od nastanka civilizacije. Upotrebili su oružje koje je do tada bilo nepoznato i pripadnicima vojske i policije. Radi se o raketama i drugim eksplozivnim napravama koje su bile punjene radioaktivnim otpadom.

Danica Grujičić i Jovan Stojić, Foto: Željko Bošković

Posledice bombardovanja već dve decenije su vidljive na svakom koraku. Posebno se to odnosi na zdravlje ljudi, ali na biljni i životinjski svet. Do sada je malo urađeno na dekontaminaciji terena podvukao je Petković.

Uskoro će, učestvujući u radu tribine koji su organizovali udruženje „ Pobeda“ i Udruženje „Zdrava Srbija“ iz Beograda prof. dr Danica Grujičić, koja je i predsednik „ Zdrave Srbije“, rekla je da će uskoro oboljenja od raka postati najrasprostranjenija hronična bolest, ne samo u našoj zemlji, već i u svetu, posebno tamo gde je NATO agresor dejstvovao oružjem punjenim osiromašenim uranijumom, uz podršku SAD. S tim u vezi prof. dr Grujičić rekla je da se naročito u Srbiji povećao broj obolelih od raznih oblika tumora, čak za 180%. Uz tumore sve više je oboljenja izazvanih promenama u genetskoj strukturi organizma, zatim leukemije, a sve veći je broj stanovnika sa smanjenom reproduktivnom funkcijom.

Na žalost, NATO radioaktivne čestice, su se rasule po celom svetu. Zabrinjava činjenica da mnogi lobisti upotrebe radioaktivne municije u svetu, pa i u našoj zemlji, pokušavaju da prikriju podatke o posledicama ove ekološke katastrofe. Tvrde, čak, da štete od osiromašenog uranijuma kod ljudi, biljnog i životinjskog sveta nisu zabrinjavajuće. Zbog toga ne iznenađuje što su veterinari prvi digli glas i ukazali na štete nastale od posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom. Oni su primetili da se povećava broj uginulih životinja sa karakteristikama oboljenja od karcinoma kao kod ljudi.

Foto: Željko Bošković

Zbog svega što nam se dogodilo u ovom ekološkom genocidu na našu zemlju sa dugotrajnim posledicama, Srbija im je poslužila za eksperiment, neophodno je da vlada Srbije ubrza donošenje Strategije o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom na koju se neopravdano dugo čeka, poručila je prof. dr Danica Grujičić, koja je pohvalila napore predsednika Vučića i nadležnog ministarstva na ranom otkrivanju obolelih kao i nabavci najsavremenije opreme i lekova za terapiju.

J. Stojić / Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *