Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Zdravlje dece shvatamo kao jednu od esencijalnih vrednosti i svoje aktivnosti uvek usmeravamo ka superherojima današnjice, za koje se trudimo da stvorimo bolju i lepšu budućnost.

Udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, ujedinjeni su u misiji poboljšanja kvaliteta lečenja i života obolele dece i njihovih porodica. Kroz brojne radionice i savetovališta NURDOR pruža psiho-socijalnu podršku, pomoć u ostvarivanju zakonskih prava, obezbeđuje najsavremenije uslove na hemato-onkološkim odeljenjima, edukuje roditelje, decu, medicinsko osoblje, volontere i širu javnost.

U Kolubarskom okrugu obeležen je Svetski dan dece obolele od raka. Ovim povodom Udruženje Nurdor je organizovalo dobrotvorne akcije u 22 grada u Srbiji izmedju koji su Valjevo, Ub i mnogi drugi. Ove akcije su u sklopu humanitarne kampanje „I ja se borim”, pa vas pozivamo da joj se priključite!

Usled nestašice helijuma koji je neophodan u medicinske svrhe, ove kao i prošle godine neće se puštati baloni podrške. Tačno u 13 časova, pod sloganom “Zagrli snažno!”, simbolično će mladi izlečeni od raka poslati jedno srce i svi zajedno mnogo zagrljaja podrške za sve mališane koji se leče od raka.

S obzirom da smo za sve ove godine upravo od njih naučili koliko je važan zagrljaj, kao simbol podrške i ljubavi i koliko može pomoći onda kada nam je potreban – odlučili smo da na njihov dan ne štedimo ruke i da pretvorimo celu Srbiju u mesto za grljenje! Raširene ruke i otvoreno srce su sve što nam treba da bi svet na trenutak bio bolje mesto – poručili su organizatori.

“I ove, kao i prethodne četiri godine, građani su se odazvali baš u velikom broju i pridružili su nam se i muzičke radionice, predškolske ustanove i muzičari grada Valjeva. I ove godine se prikupljaju sredstva za Roditeljsku kuću. Kuća je izgrađena, ali treba da se opremi i da stvarno bude po najvišim evropskim standardima potrebnim za našu decu. Neophodna je još jedna roditeljska kuća, jer se u Srbiji nažalost svakog dana razboli jedno dete od raka”, kaže Bojana Mirović, predstavnica NURDOR-a za Valjevo.

“Procenat izlečenja umnogome zavisi od uslova lečenja. Lekovi su ustanoljeni i zajednički su za sve države u Evropi, ali su uslovi lečenja najvažniji. Zato što je tokom lečenja imunitet obolele dece najniži i tada su oni podložni infekcijama. Uslovi lečenja u bolnicama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu nažalost nisu na zavidnom novou. NURDOR je izgradio novu bolnicu u Nišu od sredstava koje je prikupio od građana, tako da je NURDOR prva organizacija u okruženju koja je bolnicu napravila od sredstava građana. NURDOR organizuje i prevoz dece do dnevne bolnice da se ne bi vozili u gradskom prevozu i taxijima kako između ostalog ne bi bili izloženi virusima i zarazi”, ističe Bojana Mirović.

Prema podacima koje je “NURDOR Valjevo” saopštio na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, juče je za dva sata sakupljeno blizu 95.000 dinara, ne računajući izveštaje od SMS poruka.

Kolubarski info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *