Brana gotova – vode nema bez regionalnog prostornog plana

Već tri decenije u Valjevu, na reci Jablanici, pritoci Kolubare, traje izgradnja brane i veštačkog jezera zapremine preko 50 miliona kubnih metara vode. Odavde treba vodom za piće da se snabdevaju stanovnici i privreda opština Lajkovac, Lazarevac, Mionica, Ljig, Ub i grada Valjeva, a od nedavno i opština Koceljeva sa preko 200.000 stanovnika.

U razgovoru za kolubarski.info, Zoran Mitrović, direktor akumulacije Stubo-Rovni, kaže da je tehnički prijem brane i akumulacije završen i da se sada čeka samo na upotrebnu dozvolu nadležnog ministarstva republike Srbije.

Međutim, sada kada je izgradnja akumulacije, za čiju izgradnju je utrošeno skoro 80 miliona evra iz republičke kase, završena i voda treba da poteče do krajnjih korisnika pokazalo se da za izgradnju cevovoda nedostaje odgovarajuća dokumentacija.
Radi se o prostornom planu za celu teritoriju, a koji je trebalo uraditi još pre ili, bar, tokom izgradnje brane. Radi se o prostornom planu područja posebne namene na osnovu čega se, zatim, podnosi zahtev za rešenje o izgradnji kako bi mogao da se postavi cevovod u dužini oko 130 kilometara. Tek tada bi radovi mogli da počnu.

Tog posla se sada latila posebna radna grupa vlade Srbije čije formiranje je iniciralo Javno preduzeće „Kolubara – Stubo – Rovni“. Koliko će ovaj posao trajati još niko ne zna da kaže. Srećna okolnost je da postoji deo tehničke dokumentacije, posebno kada se radi o cevovodu prema Mionici i Ljigu.
Direktor Mitrović, uz primedbu da je ovaj plan trebalo ranije uraditi, najavljuje izgradnju još jedne fabrike za preradu vode na Pećini, jer je sadašnji kapacitet nedovoljan da bi zadovoljio potrebe korisnika. Za to će se utrošiti 4 miliona evra i u tome se, kao i do sada, računa na pomoć vlade republike Srbije, ali i zainteresovanih opština.
Sve u svemu i pored toga što je brana gotova – vode nema bez regionalnog prostornog plana posebne namene.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *