Uručeni ključevi 16 stanova izbegličkim porodicama u Mionici

U Mionici je juče, 3. januara 2020. dodeljeno 16 ključeva od novih stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Mionica. Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP), potprojekat 5.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Ulici Ratka Petrovića bb obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila opština Mionica. Ukupna vrednost radova je 388.702,75 evra. Zgrada je površine 965,95m2.

Događaju su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Boban Janković, predsednik Opštine Mionica, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Džozef Melot, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Stefen Hudolin, šef operativnog sektora br. 2 Delegacije Evropske unije u Srbiji, Timoti Svet, regionalni koordinator za izbeglice pri ambasadi SAD u Srbiji, Matijas Šikorski, predstavnik ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Ksenija Papazoglu, predstavnbica UNHCR-a, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru i drugi.

„Regionalni stambeni program rezultat je zajedničkog rada i angažovanja domaćih i evropskih kapaciteta i mogao bi da bude model saradnje koja daje konkretne, vidljive rezultate za naše građane, čemu kontinuirano težimo“, istakao je ministar Daćić.

„Prošla godina je bila dobra u realizaciji Regionalnog stambenog programa, ali ova mora da bude još bolja“, istakao je komesar Cucić zaželevši korisnicima koji su se danas uselili u nove domove da u miru proslave predstojeći Božić.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.
Beograd.

kolubarski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *