Prvi u Srbiji i Južnoj Evropi: Valjevo dobilo automatski protivgradni sistem

Prvi, od četiri planirana automatska protivgradna sistema u Srbiji, dobilo je Valjevo. Ovo je inače i prvi ovakav automatizovani sistem u Južnoj Evropi, a svečanom puštanju u rad u Radarskom centru Valjevo, prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 

Radarski centar Valjevo štiti prostor od 560 hiljada hektara i pošto ovde oblaci dolaze uglavnom sa zapada, zato smo izabrali baš Valjevo da bude prvo sa postavljenim automatskim protivgradnim sistemom. Inače, ovakvih 99 lanirnih tačaka izgradjeno je u Srbiji i to nama znači puno – radnici ovde preko satelita dobijaju snimke, vide oblak i reaguju na vreme, a to znači za samo 20 sekundi. Sada se može u samo jednoj sekundi brani se 16 ciljeva“, naglasio je danas u Valjevu Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Pored Valjeva, u planu je izgradnja još tri centra – na Bukulji, Fruškoj Gori i u Užicu. Vrednost automatskog protivgradnog sistema je 308 miliona dinara.

Ovo je zaista izuzetno važna stvar za nas, i za Srbiju i za našu poljoprivredu. Već 2016. Godine videli smo koliko je važno da ulažemo u poljoprivredu, kako bi je napravili snažnijoj i boljom, a pre svega da bude otpornija na klimatske promene. Ovim pomažemo poljoprivrednim proizvođačima da imaju veće uspehe, bolje rezultate i prinose. Ovim će im i sama proizvodnja biti efektivnija i jeftinija“, rekla je Ana Brnabić.

Brnabić je dodala da su mnoge sistematske stvari već urađene, a to su sistemi za navodnjavanje, elektrifikacija poljoprivrednih površina, automatska protivgradna zaštita, potopm subvencije za ulaganje u opremu i mehanizaciju, i sada, kao novo, radiće se na kvalitetu sadnog materijala.

Automatska protivgradna zaštita u našoj zemlji bila je potrebna već decenijama i drago mi je što smo imali snage da to konačno završimo. Već smo u prošlosti čuli kako je to važno, ali to niko pre nas nije uuradio. Ovo nije samo prva automatiizovana stanica u Srbiji, već je prva i u Evrpoi. Ovim smo pokazali da Srbija možće da bude lider“, naglasila je Brnabić.

Nada Dželebdžić / INFO 24 / Foto: INFO 24 ( Željko Bošković)

1 Komentar

  1. Istina
    December 28, 2019 - 11:34 am

    Samo ako nabavite na vreme dovoljno raketa… Nemojte da nabavite kao i vakcine, pa nema ni za % građana.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *