Interesovanje za novu industrijsku zonu: Posete stranih investitora

Poslednjih nekoliko meseci, grad Valjevo je ugostilo dosta stranih investitora koji su najčešće zainteresovani za novu industrijsku zonu, poznatu kao „zelena zona“.

Nemačka kompanija „Colner“ iz Canca u istočnoj Bavarskoj, koja se bavi proizvodnjom elektrotehnike za automobile, medicinske aparate, avio-industriju i druge, traži za izgradnju fabrike na ovoj lokaciji deset hektara zemljišta. U početku fabrika bi zapošljavala do 300 radnika čiji bi se broj u narednih nekoliko godina povećao na tri hiljade. Radi se o kompaniji koja posluje širom sveta i ima decenijsko iskustvo u proizvodnji.

Pored „Colnera“ interesovanje za gradnju fabrike pokazala je i nemačka kompanija „Automative“ iz Nirnberga. Njihov plan je da izgrade fabriku na površini od pet hektara i zaposle 600 radnika, uglavnom ženske radne snage, koja bi radila na proizvodnji enterijera za automobile. U poseti Valjevu ovih dana je bila i kompanija „Hjunšin“ iz Južne Koreje koja se bavi proizvodnjom svih vrsta kablova za automobilsku industriju. U razgovoru sa predstavnicima grada Valjeva izrazili su želju za izgradnju fabrike na površini do pet hektara koja bi zapošljavala do hiljadu radnika.

Svoju posetu Valjevu najavilo je još nekoliko stranih investitora. Nama predstoji da što pre, već u narednoj godini, kompletno infrastrukturno opremimo novu industrijsku zonu kako bi zainteresovani investitori mogli da realizuju svoje planove. Zato ćemo u budžetu za 2020. godinu obezbediti potrebna sredstva, a računamo i na pomoć države – naglasio je Mirko Kovačević, pomoćnik gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića.

Tokom posete svi potencijalni investitori interesovali su se da li u Valjevu i okolini postoji kvalifikovana radna snaga, kolike su prosečne zarade u gradu i Republici, kao i mogućnosti školovanja i obučavanja radne snage za potrebe investitora.

Povećano interesovanje za investicije treba tumačiti i najavom početka radova na izgradnji brze saobraćajnice do autoputa „Miloš Veliki“ na proleće sledeće godine.

kolubarski.info

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *