Kinezi zainteresovani za izgradnju pruge Valjevo-Loznica

Priča o radovima na izgradnji pruge Valjevo-Loznica je ponovo aktuelizovana! Predstavnici kineske kompanije CCECC su u razgovoru sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović istakli da su zainteresovani za projekat rekonstrukcije pruge Valjevo-Loznica, prenosi agencija Beta.

Direktor kancelarije za Balkan CCECC Sun Man je rekao da je ta kompanija specijalizovana za projekte u oblasti železnice i da se nadaju se da imati prilike da u okviru globalne inicijative “Jedan pojas, jedan put” učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

“Srbija želi da bude privredno najbrže rastuća zemlja u regionu i stoga veliku pažnju posvećujemo investicijama u oblast transporta, u kome modernizacija železnice ima posebno važno mesto”, rekla je Zorana Mihajlović.

Pre dve godine, prilikom posete Valjevu, ministarka Zorana Mihajlović je da će u narednih godinu dana država definisati način o završetku radova na pruzi Valjevo-Loznica, navodeći da država nije odustala od tog projekta.

„Imamo projektno-tehničku dokumentaciju, a pošto su sada bolja vremena i u našem budžetu i u ekonomskoj stabilnosti, nadam se da ćemo u narednih godinu dana imati način i kako ćemo i to da radimo. Pruga Valjevo-Loznica nije izbrisana, nije sklonjena, tu je, za početak imamo projektnu dokumentaciju što mislim da je važno”, poručila je tada ministarka Mihajlović.

Dražava je posle te izjave ministarke Mihajlović „ćutala“ dve godine, a nakon toga ovih dana se pojavila informacija da je kineska kompanija zainteresovana za taj posao.

U prugu Valjevo- Loznica je do sada uloženo 50 miliona evra i na toj deonici je završeno pola posla. Još 2013. godine država je donela odluku da ruskim kreditom ne gradi prugu za Loznicu, kako je prvobitno planirano, već da se gradi deonica od Stare Pazove do Novog Sada. Iako su svojevremeno čelnici Valjeva najavljivali da će se, zajedno sa opštinama na potezu do Loznice, boriti za prugu Valjevo-Loznica, od tog posla nije bilo ništa.

Izgradnja „ratne pruge“, kako je žitelji valjevskog kraja već duže vreme nazivaju, počela je pred izbijanje Prvog svetskog rata. Nastavak radova usledio je pred početak Drugog svetskog rata, a radnici su ubrzo morali da napustili to gradilište. Socijalisti su prugu kao „kapitalnu investiciju” nastavili da grade na početku svog mandata 1990. godine, ali su radovi po treći put prekinuti zbog izbijanja građanskog rata u SFRJ. Najviše je urađeno tokom 1998. godine. Izgrađeni su objekti koji se smatraju najtežim na delu do Osečine. Radovi su potom prekinuti zbog NATO bombardovanja.

kolubarski.info / patak.co.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *