Nove toplane u Mionici i Osečini

Mionica i Osečina dobiće toplane na biomasu na koje će biti priključene javne ustanove. Toplane se grade pri osnovnim školama, uz pomoć države i prema projektu koji sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Do kraja ove i sledeće godine, toplane na biomasu gradiće se u još 10 gradova i opština.

Na mestu starih kotlarnica u osnovnim skolama u Osečini i Mionici, biće urađene savremene toplane na biomasu. U Mionici nakon građevinskih radova, privodi se kraju opremanje nove toplane. Do kraja meseca sve će biti spremno za početak grejanja.

“Do sada je opština Mionica trošila nekih 23 miliona za energente. Energent je bio različit od mazuta, preko uglja, drva, peleta, struje, električne energije. Dakle sada ćemo koristiti jedan energent i on će biti duplo jeftiniji za sve građane Mionice”, kaže Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

U Osečini, već dve godine rade na projektu nove toplane na biomasu. U kotlarnici škole, staroj više decenija, u sezoni potroše oko 200 tona uglja i 150 kubika drva.

Među javnim ustanovama koje će grejati nova toplana je i predškolska ustanova u ovom mestu. Za grejanje vrtića koriste remontovani kotao na drva.

“Kada se bude uradio ovaj toplovod, da će biti toplije i da ćemo samim tim trošiti manje energenata jer mi potrošimo između 60 i 70 kubika drva i oko 12 tona uglja. Tako da ako sve bude na jednom mestu mislim da će nam lakše prosto biti”, navodi Dušica Grujičić, direktorka predškolske ustanove “Neven” u Osečini.

“Investicija u postrojenje nije mala, ali samo grejanje je apsolutno najjeftinije, najveća je iskorišćenost tako da mi zaista, i uz ono što smo rekli smanjenje snage kotlova, zaista očekujemo velike uštede”, kaže Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina.

Radovi na toplifikaciji u Osečini trebalo bi da počnu u martu naredne godine. Država je za nove toplane na biomasu u Osečini i Mionici, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, izdvojila skoro 300 miliona dinara.

U Mionici već planiraju da uz javne i pojedine stambene objekte priključe na novu toplanu.

rts.rs / kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *