Azerbejdžanci grade 80 kilometara auto-puta

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Ruma–Šabac i brzu saobraćajnicu Šabac–Loznica trebalo bi da bude potpisan u utorak sa azerbejdžanskom firmom „Azvirt”, koja je gradila i auto-put Ljig–Čačak. Ovo jedan je od prioritetnih projekata u drumskom transportu, s obzirom na to da je važan za razvoj i povezivanje Srema, Mačve i zapadne Srbije i Vojvodine.

Procenjena vrednost je 467,5 miliona evra, a novac će biti obezbeđen delom iz budžeta, a delom iz zajma Republike Azerbejdžan ili drugih međunarodnih finansijskih institucija. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuju da vrlo brzo posle potpisivanja komercijalnog ugovora započnu i radovi na ovom projektu.

Ukupna dužina saobraćajnice je oko 80 kilometara, od čega je oko 55 kilometara dužina deonice Šabac–Loznica, koja će se graditi kao brza saobraćajnica, dok će se deonica Ruma–Šabac graditi kao auto-put. Projekat će uključiti izgradnju mosta preko reke Save sa prilaznim konstrukcijama.

Trasa budućeg državnog puta je utvrđena na osnovu generalnog projekta, plana područja posebne namene i usaglašavanja sa predstavnicima lokalne samouprave. Nakon završetka javnog uvida u nacrt plana detaljne regulacije, trasa saobraćajnice će biti konačno utvrđena. Projekat je podeljen na tri deonice: deonicu 1 – auto-put Ruma–Šabac dužine 21,14 kilometra, deonicu 2 – most preko reke Save dužine 1,3 kilometra i deonicu 3 – brzu saobraćajnicu Šabac–Loznica dužine 54,58 kilometara – objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Obaveza naše države je da završi planska dokumenta i idejni projekat, koji predstavljaju osnov za dalju realizaciju investicije, a izvođača da sačini projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova, kao i da izgradi saobraćajnicu.

Ovo je jedan od pet projekata koji se realizuju u okviru novog investicionog ciklusa, vrednog oko 7,5 milijardi evra. Radovi su već započeti na deonicama Preljina–Požega i Sremska Rača – Kuzmin. U narednom periodu se očekuje početak radova na Moravskom koridoru, auto-putu Novi Beograd – Surčin i Niš–Merdare.

U planu je nastavak gradnje auto-puta „Miloš Veliki” od Požege do Boljara. Na mapi gradnje je auto-put Požega–Kotroman, kao i auto-put „Vožd Karađorđe”.

politika.rs/kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *