Opšti principi lečenja gojaznosti

Najvažniji uslov za uspešan tretman gojaznosti je motivacija deteta i porodice. U tom smislu veoma je korisno objašnjavanje problema gojaznosti. Većina gojazne dece može da se leči ambulantno. Produžena hospitalizacija je ponekada potrebna u slučajevima ekstremne gojaznosti, a u cilju indukcije gubitka telesne težine. Dugoročni rezultati bolničkog lečenja nisu bolji od ambulantnog tretmana.

Kamen temeljac lečenja gojaznosti zasniva se na trajnoj promeni energetske ravnoteže kroz promene u načinu života. Te promene obuhvataju izmene u načinu ishrane i povećanje fizičke aktivnosti.

Foto: pharmamedica.rs
Foto: pharmamedica.rs

Terapija gojazne dece i adolescenata podrazumeva promene u načinu života svih članova porodice. Većina adolescenata favorizuje ishranu s velikim unosom ugljenih hidrata, slatkih napitaka i ograničenim izborom namirnica. U Preporukama za ishranu (I deo, 6. poglavlje) detaljno su iznete informacije o zdravoj ishrani, kao i postupci kojima se sprečava napredovanje gojaznosti, odnosno obezbeđuje postepeni gubitak u težini. Aktivno se treba zalagati da deca i mladi uzimaju obroke kod kuće, a ne u prodavnicama hrane „s nogu“ („fast food“).

U program lečenja pored članova porodice treba da se uključe i sve osobe koje se stalno ili povremeno staraju o detetu (vaspitači, učitelji, babe, dede) što je neophodno za dugoročni uspeh. Lečenje gojaznosti se zasniva na uvođenju i usvajanju trajnih izmena u ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Metodične, postepene i dugoročne promene su mnogo uspešnije od ponavljanih, kratkoročnih pokušaja za redukciju težine. Lekar treba da preporuči samo dve ili tri specifične izmene u ishrani ili fizičkoj aktivnosti, i tek kada se uveri da su čvrsto usvojene, treba da preduzme uvođenje dodatnih preporuka. On treba da hrabri, a ne samo da kritikuje, kao i da se trajno zalaže za poboljšanje načina ishrane i povećanje fizičke aktivnosti, a manje za smanjivanje težine.

Foto: srljubica.blogspot.com

Od izvanrednog značaja je i stav roditelja prema detetu. Oni treba uvek da ponude detetu da bira između dve mogućnosti koje su korisne, a ne jedne korisne, a druge nepoželjne. (npr. izbor između jabuke ili kokica u odnosu na izbor između jabuke ili keksa; ili izbor između igre u dvorištu ili odlaska u park, a ne izbor između igre napolju ili gledanja televizije). Poznato je da dete kada je u prilici da bira, onda ono odabira privlačniju ponudu.

Često adolescenti počinju da puše cigarete s idejom da će lakše postići kontrolu težine. Poznato je kod odraslih da posle prekidanje pušenja cigareta, dolazi do porasta težine za 3–5 kg. U svakom slučaju neophodno je da se prekine s upotrebom duvana, koja povećava rizike pojave komplikacija udruženih sa gojaznošću, kao što je hiperlipidemija i povećanje visceralne gojaznosti.

Foto: srbija24.com

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat je sufinansiran sredstvima grada Valjeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *