Ciljevi terapije gojaznosti

Primarni cilj u tretmanu nekomplikovane gojaznosti u detinjstvu je korekcija načina ishrane (uvođenje „zdrave ishrane”) i povećanje fizičke aktivnosti, a ne dostizanje „idealne telesne mase”. Terapijski program treba da obuhvati informisanje roditelja i dece o mogućim komplikacijama i dugoročnim rizicima gojaznosti. Na prvom mestu, treba da se otkriju postojeće nepravilnosti i roditelji nauče koje su namirnice nepoželjne u ishrani.

Foto: yumama.com

Neodložno lečenje gojaznosti je potrebno kod dece i adolescenata sa komplikacijama gojaznosti (npr. benigna intrakranijumska hipertezija, apnoične krize u spavanju, odnosno sindrom gojaznosti i hipoventilacije, kao i opisani ortopedski problemi). Sva ova stanja vode do ozbiljnog morbiditeta. Deca mlađa od dve godine, zatim deca sa masivnom gojaznošću, čak i kada su bez komplikacija, treba da se upute u pedijatrijski centar gde je obezbeđen multidisciplinarni pristup u lečenju.

Postepena redukcija telesne mase je neophodna kod dece koja imaju navedene komplikacije gojaznosti. Uporedo sa smanjivanjem telesne mase dolazi do povlačenja i onih subjektivnih tegoba koje su uslovljene prevelikom težinom, kao što je nepodnošenje fizičkog napora. To je posebno značajno jer dovodi do saznanja same dece kao i njihovih roditelja da kontrola težine doprinosi osećanju dobrog zdravlja čak bez dostizanja „idealne telesne mase”.

Foto: kucnilekar.com

U odsustvu sekundarnih komplikacija, prvi korak u tretmanu gojaznosti kod sve dece uzrasta iznad dve godine je zaustavljanje daljeg ubrzanog napredovanja, odnosno održavanje dostignute telesne mase. Taj cilj se može postići kroz umerene izmene u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Održavanje dostignute telesne mase kod deteta koje raste u visinu dovodi do postepenog smanjivanja ITM, odnosno smanjivanje stepena gojaznosti.

U svakom slučaju porodica i dete treba prvo da pokažu da su u stanju da mogu da održavaju težinu. Tek posle toga lekar treba da primeni dodatne preporuke u ishrani i fizičkoj aktivnosti kojima bi se postiglo smanjivanje telesne mase za oko 0,5 kg mesečno. Dugoročni cilj za svu gojaznu decu je trajno smanjivanje ITM na nivoe koji su ispod 90. percentila.

Foto: blic.rs

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat je sufinansiran sredstvima grada Valjeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *