Problem aerozagađenja postoji decenijama, ali se niko ranije nije bavio njim

Na loš kvalitet vazduha, osim izvora zagađenja i nepovoljnih meteoroloških uslova utiče i geografski položaj naselja. Mesta u kotlinama su zagađenija, jer nema vetra.

Najzagađeniji vazduh tokom novembra bio je u Valjevu i Kosjeriću, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. Dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, koje su štetne za zdravlje, u Valjevu su bile tokom novembra prekoračene.

U cilju što hitnijeg rešavanja ovog problema koji muči građane Valjeva u toku grejne sezone, gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović , juče se sastao sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine.

Gradonačelnik je naglasio da grad Valjevo ima višedecenijski problem sa lošim kvalitetom vazduha i da ova gradska vlast će rešavati probleme po pitanju zagađenja, kako bi sugrađanima omogućila što bolji kvalitet vazduha.

„ Loš kvalitet vazduha posebno je izražen u zimskom periodu i dominantno je vezan za individualna ložišta koja su nažalost u većini slučajeva uzrok svih ovih nevolja sa kvalitetom vazduha ali i sa nepovoljnim metereološkim uslovima. Na poslednjoj gradskoj skupštini usvojili smo zahtev opozicije o održavanju javne rasprave o kvalitetu vazduha i o nivou zagađenosti vazduha u Valjevu. Ova tema faktički predstavlja početak ozbiljnog rešavanja problema od strane gradske vlasti i uz pomoć i podršku svih republičkih institucija koje nam stoje na raspolaganju. Razlog je naravno briga o zdravlju građana, koji imaju pravo na zdravu životnu sredinu i na kvalitetan vazduh. Individualna ložišta su najveći  problem koji je pre svega finansijski i socijalni ali problem i u volji građana da prevaziđu to da se priključe na Toplanu. Isto tako problem je vezan i za saobraćaj. Valjevo je grad koji ima oko 20.000 dizel automobila i emisija štetnih gasova iz motora je prilično velika, ne samo u zimskom periodu nego i u svim drugim periodima godine, ali to je nešto što prati modernu civilizaciju i nešto što je svakodnevica ne samo u Valjevu nego i u svetu. Ono što smo dogovorili na sastanku kada smo pričali o merama koje ćemo preduzeti, jer problem se ne može rešiti istog trenutka, jeste pre svega povećanje broja priključaka na Toplanu ali isto tako i njen prelazak na gas, kao i priključenje javnih ustanova Toplani. Očekujemo da će biti smanjenje cene grejanja i upravo su te javne ustanove meta nekih naših aktivnosti koje su vezane za njihovo priključenje na Toplanu ,pre svega u samom centru grada ali i u širem centru, što se nadam da ćemo postići u  narednom periodu“, rekao je gradonačelnik.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine rekao je da grad Valjevo ima punu podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i svih republičkih institucija koje su uključene u rešavanje ovog problema.

„Naime devet od deset stanovnika planete Zemlje suočava se sa zagađenim vazduhom. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije aerozagađenje je jedan od najvećih izazova savremene civilizacije. Situacija je takva da nažalost ni grad Valjevo nije isključen sa tog spiska. Ono što jeste dobro je to da je u toku prethodne godine vazduh bio bolji u šest gradova u Srbiji i da Vlada Republike Srbije u sklopu svoje politike stvori što više radnih mesta i da investira u čitav sistem i životnu sredinu. Najbolji pokazatelji su formiranje resornog ministarstva, investicije u elektroprivredi Srbije i investicije u novu topionicu u Boru, a sve je to doprinelo boljoj slici vazduha u Srbiji. Sada je pred nama rešavanje problema u Valjevu. Jasno je da grad Valjevo ima podršku Vlade Republike Srbije i da je resorni ministar zainteresovan da u svakom smislu pomogne Valjevu. Ono što je takođe važno je to da smo na terenu zatekli gradonačelnika, koji je sa dozom entuzijazma i povišene odgovornosti pristupio rešavanju ovog problema u želji da ga što skorije reši. Problem postoji decenijama, ali se niko ranije nije bavio njim. Danas imamo i resorno ministarstvo i gradonačelnika koji će se baviti ovim problemom. Na današnjem sastanku smo pre svega prošli ono što je i uradila radna grupa za smanjenje aerozagađenja a to je detektovanje mera koje su neophodne da bi se promenilo stanje kvaliteta vazduha. Te mere su često vrlo skupe, zahtevaju velika finansijska ulaganja i promenu svesti o onome o čemu je pričao gradonačelnik i uzeo za primer države zapadne Evrope. Ono što će biti prva mera nakon ovog sastanka je to da ćemo izvestiti resornog ministra šta smo uradili i tražiti da se pomoć realizuje tokom naredne godine i da se pomogne Gradskoj upravi u prelasku na alternativna sredstva grejanja. Nakon toga kroz razne vidove finansijskih instrumenata iznedrićemo mehanizme koji će finansirati energetsku efikasnost koja je vrlo važna, jer su u Srbiji kao i u Valjevu najveći izvor zagađujućih materija u vazduhu individualna ložišta. Svedoci smo da su neke države poput Austrije i Mađarske, ne samo smanjile zagađenje nego i 2008. godine prevazišle Svetsku ekonomsku krizu tako što su investirale u energetsku efikasnost. To znači da ćemo na taj način stvoriti više radnih mesta u Valjevu ali i smanjiti zagađenje,“ istakao  je Radović.

Početni korak je napravljen , ovim kontinuitetom i zalaganjem  gradonačelnika i Ministarstva u narednom periodu ovaj problem će biti rešen.

VK

4 Komentara

  1. Marina valjevka
    December 8, 2018 - 2:18 pm

    Ovo je decenijski problem a resenje je da se izbaci sporet na drva i ugalj iz upotrebe. One dve napuštene žene Darija i Slavica sve vreme favorizuju Lokalni front u nameri da prikažu da je za sve kriv SNS a u stvari zna se da je ovaj problem odavno na tapeti. Darija je kukavica koja se krije iza Lokalnog fronta. Sad je na redu da se svedu računi. Ti novinari moraju da se postave na mesto, dosta su kriminalizovali SNS i treba ova vlast da se obračuna sa njima. Goran Markovic ima više desetina presuda za razna krivična dela a on je njen najverniji sluga koji piše komentare. Darija je spala na to da joj najverniji komentator bude osudjenik. Valjevo sve to vidi i zna. Goran Marković, osudjenik, lopov, siledzija i kriminalac sa desetinama presuda je Darijino zaštitno lice. Znam da ćete pisati i o tome. Zato sam decu i poslala iz Valjeva jer je ovde sve bolesno i deceniju sam gledala kriminal koji nisam mogla da podnesem. Zato hvala SNSu na obracunu sa kriminalcima Pocutom, Darijom, Slavicom, Goranom, Kucom i svima koji su krali godinama.
    I samo jos jedno, Darija nema decu i nema za sta da se bori tako da je razumljivo sto se pretvorila u mrziteljai sve gleda na crno i salje crnu sliku Valjeva u svet.

    Reply
  2. Sale
    December 8, 2018 - 4:22 pm

    De su bili prethodnih godina, ovi sto se odjednom napravise pametni i dizu ovoliku buku oko zagadjenja?Pa Valjevo je i pre imalo ovaj problem, nije to samo sada.

    Reply
  3. Princeza
    December 8, 2018 - 4:41 pm

    Gde ste bili ranije ovo da resavate? Sada ste se setili da je grad zagadjen.

    Reply
  4. Milan
    December 8, 2018 - 5:54 pm

    Za svaku pohvalu da je počelo rešavanje ovog problema. Korišćenje ekološki prihvatljivih resursa energije uticaće i na kvalitet našeg vazduha.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *