Poćutanka i Lokalni front demantovani

Povodom neistinitih tvrdnji Lokalnog fronta koje je ovo udruženje nedavno plasiralo u javnost, a u vezi sa navodnim miniranjem na Divčibarama, oglasio se Kabinet gradonačelnika saopštenjem u kojem je jasno navedeno da miniranje nije obavljeno, stavljajući na uvid javnosti dokumentaciju iz koje se to pouzdano zaključuje.

Dokumentacija koju je Kabinet gradonačelnika dostavlo svim medijima jasno pokazuje da dokument koji je Lokalni front označio kao ključni dokaz da je predmetno miniranje izvršeno zapravo predstavlja “Predmer i predračun”, a ne konačni račun za izvršene usluge.

Čelnici Gradske uprave navode da je u pitanju klasičan pokušaj Lokalnog fronta da, uz pomoć sebi naklonjenih portala, građanima podvale neistinu.

Da je reč o pokušaju podvale jasno pokazuju sledeće dve slike. Na prvoj je prikazana strana predmetnog dokumenta u celosti, dok je na drugoj slici prikazan samo deo te iste strane koja je uz izmišljenu tvrdnju trebalo da obmane javnost.

predmer i predracun
Slika 1. – Predmer i predračun (cela strana)
predmer i predracun u ocima lokalnog fronta
Slika 2. Predmer i predračun u očima Lokalnog fronta i VAMedije

Ovakva koordinacija, kako kažu, “ostrašćenih aktivista” i “ljudi koji žele da se bave izveštavanjem”, može da dovede samo do širenja dezinformacija i unižavanja ugleda gradske vlasti, što i jeste pravi cilj njihovog delovanja.

Međutim, nije mali broj građana Valjeva koji smatraju da “ostrašćenost” postoji i na strani Poćutanke. To, kako kažu, povezuju sa činjenicom da se ona pretvorila u PR službu lokalnog udruženja. Mnogi tvrde da nije toliko hrabra pa zadnjicu glavnog i odgovornog urednika prikriva iza kojekakvih saopštenja. Međutim, prema njihovom mišljenju, za njom u “saopštavanju saopštenja” nimalo ne zaostaje ni Pijačna barometarka.

vamedia lokalni front
Kategorija: “Novi naslovi” na Poćutankinom portalu

 

Saopštenje iz Kabineta gradonačelnika prenosimo u celosti:

Demanti u vezi izgradnje kanalizacije na Divčibarama

Demantujemo neistine koje su izneli aktivisti „Lokalnog fronta Valjevo“, a preneli pojedini mediji, u vezi izgradnje kanalizacije na Divčibarama.

Korišćenjem nepotpunih informacija i pogrešnih tumačenja ovog značajnog posla, najgrublje su oklevetani predstavnici grada Valjeva – gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, predsednik Komisije za praćenje javnih nabavki i zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović i Gradska uprava Valjevo.

U obraćanju predstavnika „Lokalnog fronta Valjevo“ predmer i predračun Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda, u kome je planirano i miniranje prilikom iskopa, u okviru sanacije kanalizacije sanitarnih otpadnih voda na Divčibarama, predstavljeno je kao račun na osnovu koga su plaćeni ovi radovi.

Ovlašćena firma za nabavku eksploziva i eksplozivnih materijala „MPEX System d.o.o.” iz Lazarevca je otkazala je ugovor br. 60-U-IO/D/2018 koji je imala sa izvođačem , jer nije u mogućnosti da ispuni ugovorne obaveze, pošto nisu dobili pozitivan odgovor za nabavku eksploziva i eksplozivnih materija za potrebe sanacije kanalizacije, na lokaciji centar Divčibara.

otkaz ugovora mpex
Otkaz ugovora

Građevinski radovi na sanaciji kanalizacije na Divčibarama su obustavljeni na kraku 1 kod F 731 zbog nemogućnosti daljeg iskopa bez miniranja. Do trenutka kada su radovi obustavljeni, iskop rova je rađen u zemljištu 2. i 3. kategorije i u zemljištu 4. i 5. kategorije. U zemljištu 4. i 5. kategorije je tenderom predviđena mogućnost miniranja za šta nije bilo potrebe, pa je iskop rađen mašinski. Nailaskom na stensku masu sedme kategorije, čiji iskop nije predviđen nijednom pozicijom u javnoj nabavci, tražena je dozvola MUP-a- Sektora za vanredne situacije, za nastavak daljih radova miniranjem.

Odeljenje za vanredne situacije u Valjevu MUP-a Srbije, svojim rešenjem br.210-6564/18-1 od 16.04.2018. godine ne dozvoljava nabavku eksplozivnih materija za miniranje, jer nisu ispunjeni bezbednosni uslovi, odnosno, miniranjem bi se ugrozili okolni objekti.

resenje mup-a
Rešenje MUP-a kojim se ne odobrava miniranje

Kako pozicija iskopa rova u zemljištu sedme kategorije nije predviđena tehničkom specifikacijom, zatraženo je mišljenje Uprave za javne nabavke za sprovođenje pregovaračkog postupka, koji je u toku.

Iz građevinskog dnevnika se može videti da miniranja nije bilo, pa samim tim nije ni izvršeno plaćanje.

Ovim demantijem i prilozima koje objavljujemo, dokazujemo da u ovom poslu nije bilo nikakvih propusta, niti plaćanja neizvršenih radova.

Obaveza grada Valjeva je bila izrada projekta, a Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, koja i finansira ove radove, redovno prati realizaciju projekta.

Rešenjem o obrazovanju Komisije za javnu nabavku – GRAĐEVINSKI RADOVI NA SANACIJI KANALIZACIJE SANITARNIH OTPADNIH VODA U ZONI CENTRA DIVČIBARA, br. 112-1012/2017-06 od 11.12.2017. godine, Kancelarija za praćenje javnih ulaganja je delegerila svog člana i zamenika u ovoj Komisiji.

Svi radovi su do sada izvedeni na najvišem nivou i u skladu sa ugovorenim pozicijama.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Goran
    November 19, 2018 - 3:32 pm

    Tuzite ih,nece se ti smiriti dok ne plate debelu kaznu!Ovo je klasicno uznemiravanje javnosti!!!

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *