Prokišnjavanje više neće biti problem za Narodni muzej u Valjevu

Usled velikih padavina u dugotrajnom kišnom periodu pre nekoliko meseci krov Narodonog muzeja Valjevo je prokišnjavao, potkrovlje kao mini depo u kojem je bio smešten deo eksponata je bio poplavljen i voda je pretila da ugrozi ozbiljno i glavn postavku u ovdašnjem Muzeju, kao i da naruši stanje samog objekta. Ustanovljeno je da je problematičan crep firme Potisje Kanjiža koji je postavljen pre petnaestak godina. S obzirom na to da se crep još uvek nalazi u garanciji, proizvođač je uvažio reklamaciju i početkom sedmice započeta je zamena crepa na celokupnom krovu. Radovi na krovu zgrade Narodnog muzeja, koja datira iz 1970. godine, trajaće još dvadesetak dana, a direktorka Muzeja Jelena Nikolić ističe profesionalnost i odgovornost koju je pokazala firma Potisje Kanjiža.

„Nekih 70% crepa nije bilo u redu i rečeno nam je da će promeniti ceo krov, jer ni njima nije u interesu da u centru Valjeva, na jednoj renomiranoj kulturnoj ustanovi bude nekvalitetan crep, to bi bila antiraklama za njih. Prvo smo se zabrinuli zbog izvođenja radova, jer je budžet već isplaniran i nemamo izdvojena sredstva za te radove, međutim, oni su o svom trošku angažovali izvođača radova iz Bajine Baše i za dvadeset i nešto dana, koliko će radovi trajati Muzej apsolutno nemam nikakav trošak, osim jedne kafe dnevno za majstore, kojima Potisje Kanjiža plaća i hranu i smeštaj. Ne želim da govorim o kvalitetu crepa, jer se verovatno desila nekvalitetna serija. Bitno je da mi u Muzeju ovim rešavamo veliki problem, pre svega prokišnjavanja“, kaže direktorka Jelena Nikolić Lekić i naglašava da zgrada Narodnog muzeja u Valjevu ima 1000 kvadrata u svojoj osnovi i da je bilo neophodno da u Valjevo stignu 4 šlepera sa po 100 paleta crepa  kako bi se zemnila svaka crepljika.

Prema njenim rečima, sadašnji radovi na zameni crepa biće iskorišćeni da se promene i dotrajali oluci, tako da će za dvadesetak dana biti kompletno rešen jedan zaista veliki problem za Muzej koji postoji godinama.

Pre ovog problema, prioritet Narodnog muzeja bilo je rešavanje problema krova u Protinoj školi u Brankovini, tako da je rebalansom budžeta planirabno menjanje totalno uništenog krova na zgradi Protine škole, koja je izgrađena u 19. veku i koja prokišnjava.

„To moramo da uradimo pod hitno, da bismo već početkom godine konkurisali u Ministarstvu, jer spremamo projekat promene izložbe posvećena početku školstva i obrazovanja u Srbiji u Protinoj školi u Brankovini. Nadam se da ćemo dobiti sredstva od Ministarstva za tu izložbu koja je postavljena 1984. godine.  Za sve ove godine ništa nije urađeno vezano za tu postavke, imamo problem sa žižkom, treba da se uradi konzervacija knjiga koje su iz 19. veka, Tako da mi sada na tome radimo, menjamo celokupan krov, radimo krečenje tog objekta i u prvoj polovini sledeće godine potrudićemo se da uradimo novu postavku, pre svega namenjenu deci, da vide kako je nekada izgledala jedna školska čionmica, a naravno i svim posetiocima koji tu dođu, jer vreme je da se to uradi, mnogo godina je prošlo“, ističe Jelena Nikolić Lekić.

Septembar mesec Narodni muzej Valjevo posvetio je stogodišnjici proboja Solunskog fronta i pobedi u Velikom ratu. Bile su organizovane dve velike izložbe, među kojima je otvorena i prva izložba na otvorenom prostoru.

„Izložba na otvorenom pod nazivom „Da se ne zaboravi“ otvorena je na inicijativu Anđelke Mandić Milutinović, predsednice Društva arhitetkata Valjeva. To je bila savršena ideja na koju smo mi zaista odgovorili vrlo odgovorno.  Izloženo je 15 dvostranih panoa sa pričom o Valjevskoj bolnici od 1914 do 1915 godine, proširenom našim istraživanjima vezanim za oslobađanje Valjeva, koje je bilo 30. oktobra 1918. godine. Na taj datum ove godine biće organizovano predavanje za naše sugrađane koji budu bili zainteresovani da saznaju na koji način je o tog dana pre sto godina Prvom svetskom ratu oslobođen naš grad“, najavljuje direktorka valjevskog Muzeja.

Grupna zna izložva valjevskih likovnih umetnika biće otvorena u četvrtak, 11. oktobra, kada će se lokalnoj publici svojim rdovima predtsaviti više od trideset umetnika Valjeva svih generacija, među kojima pored akademaca ima i umetnika koji se iz psije bave likovnim stvralaštvom i dokazani su u toj sferi umetnosti. Izložbu će otvoriti istoričarka umetnosti Nataša Kristić.

Ono što je lepa vest za naše sugrađane je to da će ulaz svake nedelje, počevši od sutra, 23. septembra, za Valjevce biti besplatan za sve postavke Narodnog muzeja. Radno vreme Muzeja nedeljom je od 10 do 15 časova (ulazak do 14. 30).

M.P.M.

 

Izvor: Portal “Valjevska posla”

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *