Grad Valjevo podržava akciju za nabavku ultrazvučnog aparata za Službu ginekologije i akušerstva

Služba za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice u Valjevu, gde trudnoću vodi i porađa se više od hiljadu žena godišnje koje dolaze ne samo iz Valjeva, već i iz mnogih okolnih opština, mora biti opremljena savremenim aparatima i uređena, tako da sve žene koje tu borave dobiju najbolji mogući medicinski tretman, rečeno je na danas održanoj konferenciji za novinare gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića.

Grad Valjevo će podržati inicijativu zaposlenih u ovoj službi, predvođenih načelnikom dr Nenadom Dimitrijevićem da se krene sa prikupljanjem sredstava za nabavku, najpre kliničkog ultrazvučnog aparata, a potom i za nabavku ostale opreme. Uz napore koje Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica i Grad Valjevo čine, uređenje jednog od najvažnijih odeljenja u valjevskoj Bolnici biće brže zahvaljujući brojnim građanima i firmama, koji su spremni da pomognu da se što pre nabavi neophodna oprema. Vrednost ultrazvučnog aparata koji je neophodan našoj Bolnici je oko 70.000 evra.

„U razgovoru sa načelnikom, pošto smo mi kolege i višedecenijski saradnici, došli smo do zaključka da je Opštoj bolnici u Valjevu, Ginekološko-akušerskoj službi neophodan jedan dobar klinički ultrazvučni aparat koji će pre svega služiti za preglede trudnica i čija bi krajnja namera bila otkrivanje ranih anomalija, onako kako struka i predviđa. Grad želi i hoće da stane iza ove akcije, koja će biti propraćena u medijima, jer i sam znam da je takav aparat neophodan, kako bi izbegli slanje pacijenata na ekspertski ultrazvuk na klinike u Beogradu. Ovo je teritorija koja pokriva ogroman broj žena u reproduktivnom periodu, ginekološko-akušerska služba je najelitnija služba u bolnici i svi znamo da su trudnice jedini zdravi pacijenti koji dođu u bolnicu i očekuju da sve protekne kako treba“, istakao je gradonačelnik.

Dr Nenad Dimitrijević, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo je naglasio da su trudnice najosetljiviji deo populacije u jednom gradu i da su to jedini zdravi pacijenti koji dolaze u bolnicu sa željom da svi izađu odatle živi i zdravi.

„Naš zadatak i cilj svih koji radimo u Bolnici je da pokušamo da se približimo svetskim standardima po svim mogućim pitanjima, pa i po pitanju samog kvaliteta rada, usluge koje pružamo i rezultata koji će doći. U Valjevskoj bolnici se godišnje porodi oko 1300 žena, od toga je oko 600 žena iz Valjeva, a 600 iz opština koje gravitiraju ka Valjevu, te sam mišljenja da ova akcija, nabavka jednog ultrazvučnog aparata, nije zadatak samo grada, nego da bi tu mogle da se prepoznaju i nađu učešće i sve ostale opštine koje gravitiraju ka valjevskom porodilištu. Ja znam da će mnogi od vas postaviti pitanje zašto bi mi bilo šta radili kada plaćamo zdravstveno osiguranje? Nabavkom ovog aparata mi činimo našim ženama, sestrama, ćerkama, majkama i bakama. Mi želimo njima da omogućimo bolju uslugu. Meni kao ginekologu znači da ne moram da uputim pacijenta u privatnu kliniku ili u Beograd da bih dobio adekvatan ultrazvučni izveštaj. Želim da shvatite da ova inicijativa nema nikakvu drugu konotaciju sem da pacijentima bude bolje. To su naši ljudi, naši sugrađani i želimo da kada dođu da se normalno osećaju u tom porodilištu, da imaju toplu vodu, da rade kupatila, da imaju dobre aparate, da možemo da uradimo dobru dijagnostiku, da imamo dobre CTG aparate, da imamo dobre reanimacione stolove, pulsne oksimetre, da možemo da propratimo kakva su nam deca posle, da pokušamo da damo jednu lepu, zdravu notu celokupnom radu porodilišta i cele službe“, rekao je dr Dimitrijević.

On je istakao da nabavkom ovog aparata lekari stvaraju sebi više obaveza, jer to znači više posla, edukacije kadrova oko rada na tom aparatu, za istu platu.

Ipak, zaposleni u ovoj službi ne beže od posla i svi imaju isti cilj, da se stvore što bolji uslovi za boravak žena na ovom odeljenju.

„Jednostavno, kao služba prepoznali smo momenat i poželeli da pokrenemo inicijativu, našli dobar odgovor od gradonačelnika i uz pomoć Grada kroz logističku podršku da pokucamo na mnoga vrata i nadam se da će ljudi shvatiti da je ovo zapravo dobrobit za sve nas. Ako je ovo jedan region koji pokriva 175 hiljada ljudi, svako od njih ima neko žensko čeljade koje će doći u bolnicu“, obrazložio je dr Nenad Dimitrijević akciju prikupljanja novca za nabavku ultrazvučnog aparata, koja će uskoro početi.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *