Ministar prosvete u Valjevu o unapređenju uslova za predškolsko i školsko obrazovanje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević boravio je danas u Valjevu, gde je razgovarao sa gradonačelnikom Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem i njegovim saradnicima.

Teme današnje posete su bile povećanje kapaciteta smeštaja dece u obdaništima, kako bi Valjevo bilo među prvim gradovima bez listi čekanja za upis u vrtiće. Razgovaralo se o korišćenju prostora O.Š. „Milovan Glišić“, koja bi uskoro trebalo da se preseli u novu zgradu. Tema razgovora je bio i budući Tehničko-inovacioni centar, o načinu, mogućnostima i prostoru za njegov rad. Bilo je reči i o rešavanju problema u vezi sa vlasništvom zemljišta crkve, na kome se nalazi deo objekata Istraživačke stanice u Petnici. Ministar je saopštio da je ovo ministarstvo preuzelo vlasništvo nad bivšim hotelom „Jablanica“ i o potencijalima za smeštaj učenika koje ovaj prostor nudi.

mladen sarcevic

Ministar je obišao obdanište „Zvončić“, Tehničku školu i P.Š. „Milovan Glišić“ gde su mu učenici ovih škola priredili lep doček.

„Načeli smo nekoliko značajnih tema i imamo plan šta ćemo realizovati u bliskoj budućnosti. Pre svega Petnica, koja je naučno-istraživački centar i koja treba da bude pod jurisdikcijom i kapom Republike Srbije. Mislim da ćemo vrlo brzo naći dogovor sa onima sa kojima treba, a radi se o zemljištu u blizini Istraživačke stanice. Razgovarali smo o proširenju kapaciteta za obdanište Predškolske ustanove, što je jako značajno pogotovo na tragu politike koju predsednik Srbije i srpska Vlada vode o podizanju nataliteta. Bilo je reči i o Tehničko-inovacionom centru u onom obliku u kome je to moguće. Sagledaćemo sa ministrom sve mogućnosti i najbolje rešenje i napraviti najbolji dogovor koji je povoljan i za Grad i za Ministarstvo“, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

mladen sarcevic 2

Ministar Mladen Šarčević je saopštio u obraćanju medijima, da su svi nivoi obrazovanja u gradu Valjevu bili tema današnje posete.

„Podizanje kapaciteta Predškolske ustanove kroz optimizaciju postojećeg prostora, a govorimo o delu prostora postojeće 6. škole i daljih mogućnosti nadogradnje i korišćenja sredstava koje imamo na raspolaganju preko kredita Svetske banke. Ono što je važno i za šta pripremamo veći deo Srbije je da se mreža učeničkih domova poveća, tako da je juče predat objekat „Jablanice“ Ministarstvu i Direkciji za imovinu, kako bi se u dogledno vreme radila adaptacija. Obaveznost srednje škole je nešto na čemu ćemo mi insistirati i u promeni Ustava i tražimo da se u novom Zakonu o učeničkom i studentskom standardu prepoznaju sve one potrebe države, radi ostanka mladih ljudi, zaposlenja i smeštaja u domovima kada su u pitanju novi vidovi nastave. Pitanje Petnice traje veoma dugo i tu smo doneli definitivnu odluku da se ono reši i da dobije status republičke ustanove, kao što je već Tršić to uradio na samom početku. Ove godine imamo u planu da rešimo još dve takve ustanove i da se neke dograde i adaptiraju za sledeću godinu. Imaćemo mrežu takvih sedam novih „Petnica“. Imali smo dogovor i sa vladikom Milutinom i Crkvom da se spor oko zemljišta prevaziđe na jedan način na koji smo se dogovorili. A to je da zajednička komisija to može lepo da izvede po pravu i pravdi i po interesu, da se može uknjižiti zemljište gde su objekti i da se sve to uvede u namenu, kao i da se može u budžetu prepoznati. Takođe, u Tehničkoj školi gde smo pre godinu dana počeli sa idejom novih centara i mogućnosti koje želimo da deca pametnije koriste vreme, radićemo inovacioni centar tehničke prirode za nove vidove tehničkih mogućnosti, kada su u pitanju održivi vidovi energije i sagledaćemo neke nove prostorne mogućnosti koje Valjevo ima da bi mogli da zadovoljimo potrebe i predškolskih i drugih ustanova. U budžetu imamo značajna sredstva i imamo podršku određenih ulagača iz Slovenije, tako da smo danas obuhvatili sve ove teme, sa namerom da ih u paketu rešavamo“, rekao je ministar Mladen Šarčević.

On je naglasio i da je neophodno razvijati centre za stručno usavršavanje nastavnika, koji su prepoznati po novom zakonu.

„Sve ove obuke koje su sada intenzivne i kojih ima mnogo, jer se vezuju za nove planove i programe i reformu obrazovanja, ti centri su poslužili kao izuzetno kvalitetna mesta, štede dosta para, a imaju drugačije namene, ako već kasnije mogu da prerastu u određene start-apove“, zaključio je ministar Šarčević tokom današnje posete u Valjevu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *