Milorad Ilić: Saradnja zakonodavne i izvršne vlasti u Valjevu izuzetno dobra

Predsednik Skupštine grada Valjeva, Milorad Ilić, u ekskluzivnom intervjuu za Radio Valjevo i portal KOLUBARSKI.INFO govorio je o odnosu između zakonodavne i izvršne vlasti na nivou grada, odnosima unutar Socijalističke partije Srbije ali i segmentima u kojima vidi mogućnost da se ovi odnosi još više unaprede. Osim toga, Ilić je govorio i o najvažnijim infrastrukturnim ali i o svim drugim projektima koji su obeležili prethodne dve godine rada koalicije.  

Po mišljenju Ilića, dosadašnja saradnja vladajuće koalicije na nivou grada je i više nego dobra. To, prema njegovim rečima, najbolje pokazuje način na koji se usvajaju odluke na skupštinskim sednicama. On je izjavio da se odluke uglavnom donose sa oko 40 glasova “ZA”, što je velika većina imajući u vidu da koalicija trenutno broji ukupno 44 odbornika. Navodi i primer sa poslednje održane sednice Skupštine grada kada je nekoliko odluka doneto čak jednoglasno.

milorad ilic dr slobodan gvozdenovic
Saradnja zakonodavne i izvršne vlasti u Valjevu izuzetno dobra 

“Ono za šta sam ja direktno odgovoran je skupštinska vlast. Što se tiče same skupštinske vlasti do sada su održane 23 sednice Skupštine grada sa preko 500 usvojenih tačaka dnevnog reda. Do sada se nijednom nije desilo da neka tačka dnevnog reda koja je predložena od strane Gradskog veća ne prođe na skupštini. Dakle, obe odborničke grupe, i Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, uvek su glasale za predložene odluke i nikada nikakvih problema u donošenju odluka nije bilo. Samo je jedna odluka za koju je trebalo 26 glasova pala, pa smo glasali ponovo. Ali i tada je postojala većina od 24 glasa ali zbog potrebne apsolutne većine moralo je da se glasa ponovo i ta odluka je doneta”, kaže Ilić.

Dobru saradnju vidi i u delu koji se odnosi na izvršnu vlast na čijem je čelu gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović. On navodi da su u okviru Gradskog veća sve odluke do sada donete jednoglasno bez bilo kakvih problema i ukazuje da je to posebno važno jer je u okviru Gradskog veća odnos između Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije još tešnji.

“Onoliko koliko ja pratim rad Gradskog veća, imajući u vidu činjenicu da nisam član, nijednom se nije desilo da se sednica Gradskog veća ne održi i da se zakazuje ponovo. Odluke se donose jednoglasno i do sada nije bilo slučajeva da se neke odluke osporavaju. Ovo je naročito važno imajući u vidu činjenicu da lista Srpske napredne stranke ima 6, a Socijalističke partije Srbije 5 predstavnika u ovom telu što njihov međusobni odnos čini još tešnjim”, navodi Ilić i dodaje da se upravo iz ovih pokazatelja može uočiti koliko je zapravo ova saradnja efikasna.

Upiptan da li se to isto može reći i kada su u pitanju odnosu unutar Socijalističke partije Srbije, Ilić kaže da unutar svake stranke, pa tako i Socijalističke partije Srbije, postoje različita mišljenja ali da je to rezultat toga što su danas stranke demokratske i da mišljenja nisu monolitna. Međutim, navodi da uprkos različitostima niko nikada nije ugrozio vođstvo ove partije.

milorad ilic 1

Prekinuti sa istrajavanjem na besmislicama

Iako saradnju unutar koalicije na gradskom nivou ocenjuje kao dobru, Ilić vidi mogućnosti i prostor da se ona još više poboljša i učvrsti. On smatra da treba zajedno prekinuti da se istrajava na besmislicama. Sa nekim besmislicama se već prekinulo, dok se na drugima radi, kaže Ilić.

Upitan da pojasni na šta tačno misli, Ilić kao primer jedne od tih besmislica navodi i neprikladno grobno mesto za Ljubu Popovića.

“Svi mi sada imamo neku obavezu, a pogotovo gradonačelnik, da uredimo taj prostor, da ga održavamo što je gotovo nemoguće. Mi uzimamo na sebe neku obavezu da odgovaramo za nešto što je urađeno i da odgovaramo zašto taj prostor nije prikladno urađen kako bi odgovaralo liku i delu našeg najvećeg slikara Ljube Popovića. Umesto da je Ljuba Popović sahranjen na groblju gde se svi ljudi sahranjuju i gde bi bilo na odgovarajući način moguće obezbediti i posete i održavanje tog groba prema njegovoj veličini i značaju mi se pravdamo zašto ne uredimo prostor koji je bio neprikladan za slikara Ljubu Popovića i za svakog građanina Valjeva”, kaže Ilić.

On dalje kao primer navodi i takozvanu Gradsku kuću na Desankinom trgu čije je renoviranje u toku. Ilić smatra da ovo zdanje gradu nije potrebno i da ga po njegovom mišljenju treba prodati ili eventualno pod određenim uslovima dati u zakup. “Jednostavno treba da odustanemo od tog bespotrebnog projekta i da prestanemo da odgovaramo za tuđe besmislice i da prestanemo da se trudimo da opravdavamo zbog čega renoviranje nije završeno, kada će biti završeno itd.”, komentariše Ilić i dodaje da po njemu ne bi bila dobra ideja da se neki gradski funkcioneri i deo uprave presele u tu zgradu.

“Ako vlastima u gradu od šezdesetih godina nisu trebale neke reprezentativne prostorije za svoje funkcionisanje, ne trebaju ni nama danas. Niti smo ne znam koliko bogatiji, niti imamo potrebu za tim luksuzom”, uverava Ilić. Po njegovom mišljenju tamo gde rukovodioci ne ulaze na ista vrata gde i radnici slabo se obavlja posao i ne može da se uspostavi dobra kontrola

S druge strane on tvrdi da se sa nekim besmislicama već prestalo. Kao primer toga navodi i uvođenje jedne Gradske uprave od 1. januara ove godine, umesto dotadašnje dve.

“Dolaskom na vlast nasledili smo dve gradske uprave što je takođe bila besmislica. Na taj način je bilo vrlo teško realizovati odluke, ali i predloge koji su dolazili na Gradsko veće i gradsku skupštinu”, kaže Ilić i dodaje da se jedna gradska uprava pokazala kao izuzetno efikasno rešenje.

milorad ilic 4

Izgradnja puta M-4, kupovina i uređenje industrijske zone – glavni preduslov za dolazak investitora

U vezi sa projektima koji su od najvećeg značaja za grad Valjevo, Ilić kaže da su zahvaljujući dobroj organizaciji ove gradske vlasti neki projekti već započeti, neki se privode kraju, dok su neki i završeni. On navodi da je završena brana i akumulacija Rovni te da gradsko rukovodstvo vodi intenzivne razgovore sa Vladom Republike Srbije i ministarkom Zoranom Mihajlović povodom izgradnje cevovoda kako bi se otpočelo sa korišćenjem pitke i kvalitetne vode koju Valjevo ima.

Osim toga, prema rečima Ilića, do početka školske godine bi trebalo da se završi i šesta osnovna škola u Brđanima i da se preda na upotrebu.

Ipak, kao najznačajniji posao na kojem se prethodne dve godine intenzivno radilo, Ilić vidi izgradnju puta M-4 (Valjevo – Nepričava) koji treba da omogući izlaz ovog grada na autoput Beograd – Južni Jadran. Izgradnju ovog puta vidi kao najvažniji preduslov koji mora da bude ispunjen da bi u Valjevo počeli da dolaze investitori u velikom broju. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija, a ministarka Zorana Mihajlović je prilikom nedavne posete obećala da radovi na izgradnji ovog puta počinju sledeće godine.

S tim u vezi, drugi najvažniji uslov za doazak investitora je i kupovina industrijske zone. Kupovinom industrijske zone grad je stvorio uslove da može da pregovara sa bilo kojim domaćim ili stranim investitorom koji bi došao u Valjevo. To je važno, kaže Ilić, zbog toga što će se na taj način rešiti jedan od najvećih problema sa kojima se suočava, ne samo Valjevo već i veliki broj drugih gradova, a to je nezaposlenost.

Ilić: Ovo je prva gradska vlada koja je ozbiljno pokrenula razvoj Divčibara

Ilić priznaje da je Divčibare kao turističko mesto svim prethodnim rukovodiocima grada, uključujući i njegove prethodne mandate, bilo sporedno pitanje i kaže da se nikada nije dovoljno pažnje posvetilo ovoj turističkoj destinaciji. On kaže da je ovo prva gradska vlada koja je ozbiljno pokrenula razvoj Divčibara. “Sređena je glavna ulica, a urađena je i kanalizacija. Svako ko je bio na Divčibarama za Novu godinu, Dan državnosti ili za 1. maj mogao je da vidi koliko je naroda bilo na Divčibarama i koliko je to zapravo jedno interesantno turističko mesto. Ova gradska vlada je tome dala izuzetan značaj i već konkretni rezultati u tom smislu postoje”, kaže Ilić.

Ilić: Novi zamenik gradonačelnika biće Dr Zoran Živković

Nakon ostakve Dragana Jeremića na mesto zamenika gradonačelnika koja se uskoro očekuje, za novog vršioca ove funkcije biće imenovan dr Zoran Živković.

“Mesto zamenika gradonačelnika, prema nekom našem koalicionom dogovoru, pripada listi Socijalističke partije Srbije.

Mi smo jedinstveni u mnogim stvarima. Mi nemamo potpisan ni koalicioni sporazum. Mi radimo na osnovu jednog dogovora, a mislim da je među ljudima najvažnije da se dogovor poštuje. I mislim da to, pre svega, gradonačelnik Gvozenović izuzetno poštuje, a smatram da i mi sa svoje strane poštujemo dogovor.

Mi imamo 18 odbornika u Skupštini grada, a zamenik gradonačelnika mora biti neko od njih. To pitanje smo već razmatrali. Izvršni odbor Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije predložio je doktora Zorana Živkovića za kandidata za zamenika gradonačelnika. Dr Zoran Živković je do sada bio šef naše odborničke grupe, ugledan je doktor i lekar u Valjevu tako da smatram da se sa njegovim izborom neće ništa bitno promeniti u funkcionisanju vlasti u gradu. Naprotiv, smatram da će ta vlast i dalje funkcionisati na dobrobit građana uspešno i kvalitetno”, izjavio je Ilić.

Za kraj razgovora Ilić je, osvrćući se na svoje dugogodišnje iskustvo ali i na vreme kada je on bio čelni čovek u gradu, pokušao da uporedi ta vremena sa vremenom danas. On kaže da je dobra stvar danas to što se radi u daleko mirnije vreme, u mirnijim uslovima i u mnogo sređenijoj državi nego što je bila devedesetih godina. Međutim, s druge strane, kaže da je vreme devedesetih godina, uprkos sankcijama Međunarodne zajednice od 1992. godine, zemljotresu koji je pogodio Valjevo 1998. i 78 dana izuzetno razornog NATO bombardovanja 1999. godine, bilo vreme u kom su mnoge stvari funkcionisale na bolji način i gde je lakše bilo raditi.

“Vlast je u to vreme, rekao bih, bila jedinstvena. Imali smo odličnu saradnju svih republičkih organa i same republičke vlade. Danas, iako se predsednik grada zove gradonačelnik, on nema ta ovlašćenja nad republičkim organima i nad ljudima koji su predstavnici republičkih organa, pa čak ni taj nivo saradnje kakav smo mi u to vreme imali. Dalje, danas živimo u vreme nekakvih tendera i konkursa. Tada toga nije bilo. Bila su državna preduzeća. Ako radite put postojala je državna direkcija kojoj je bilo povereno da radi taj put. Ona je to po standardima i po kvalitetu radila. Nije tu bila potrebna ni velika kontrola. Takođe po tim standardima i kvalitetu je i naplaćivala to što je radila. Danas vi imate problem praćenja tog kvaliteta – ko će dobiti posao, sumnje ko je i zašto dobio posao. Sve su to realno veliki problemi. Onda smo imali službu društvenog knjigovodstva. Sve što je bilo nelegalno on bi vam na početku odbio. Takav nalog nije ni mogao da prođe tako da niste ni mogli da uđete u neku nelegalnu stvar. Danas vam dođe revizor posle pet godina i utvrđuje šta je bilo pre pet godina. To su realno neke mnogo nepovoljnije stvari danas nego što su nekada bile”, zaključuje Ilić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

4 Komentara

  1. Milan
    May 28, 2018 - 7:13 am

    Sve moj do moga!

    Reply
  2. ZSK
    May 28, 2018 - 8:12 am

    Šta drugo da trabunja PENZIONER, njemu je sve dobro a drugima kako bude. Penzija plus primanje predsednika skupštine 80.000 i trabunjanje do zore.

    Reply
  3. Ana
    May 28, 2018 - 9:57 am

    Ne znam ko je Zoran Zivkovic, ali znam da jednoglasje nije jedini preduslov da tako donete odluke budu i ispravne, naprotiv. Takodje, argument da se dolaskom novog zamenika nista nece promeniti, ne uliva nadu. Mislim da penzioneri treba da uzivaju u miru, nepromenljivosti, saglasju i pomirenosti, ali u toplini svoga doma ili eventualno u parkicu. Treba znati otici.

    Reply
  4. Istina
    June 5, 2018 - 11:57 am

    Lažov i bivši zatvorenik, dno dna u Valjevu, a tako je i u celoj Srbiji.

    Gde su mladi i stručni ljudi?

    Jadna je država gde dva zaposlena intelektualca ne mogu da školuju jednog studenta, ali zato bogata kvazi elita može da proizvodi šljam i plagijate…

    Zato smo ovde gde smo. Zbog takvih dugogodišnjih dušebrižnika samo za sebe, se gušimo u smradu i prljavštini, imamo najlošije puteve, objekte gde fasade povređuju ljude, najlošije sudije, tužioce, lekare, profesore, kao i sve druge sisteme,

    Neka neko kaže šta to ima dobro u ovoj zemlji za šta vredi živeti u njoj, a ne čekati da se završi samo ovo, pa ono i onda kraj…

    Bežite mladi što dalje iz ove proklete avlije, pa neka im neka za njih robuju neki drugi narodi, Sirije, Avganistana…

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *