Gradonačelnik o saradnji sa privrednicima iz Nemačke

Predstavnike Fondacije „Konrad Adenauer Štiftung“ i goste iz Nemačke, vlasnike jedne destilerije, danas je primio gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović. Tema današnjeg sastanka je privredna saradnja, pre svega u oblasti poljoprivrede i proizvodnje pića.

konrad2

„Mi smo do sada mnogo sarađivali sa Konrad Adenauer fondacijom i radujem se nastavku saradnje jer je Nemačka najjača zemlja u Evropskoj uniji, koja je lokomotiva Evrope i nosilac privrednog razvoja“, rekao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Norbert Bekman Direks, direktor predstavništva Fondacije u Srbiji je istakao da je Srbija na dobrom putu u razvoju privrede i saradnji sa Evropom, a program „Evropa u mom gradu“ za cilj ima da približe privednike dve zemlje, kako bi razmenili ideje i iskustva za buduću saradnju.

„Srbija i Nemačka su partneri u Evropi i Srbija je na putu ka EU, a mi verujemo da će taj put biti veoma uspešan. Želim da podvučem da je Samit u Sofiji bio veoma uspešan, jer smo videli kako su predsednik Srbije g. Aleksandar Vučić, Tusk, Junker i Borisov zajednički nastupili na Samitu. To znači da su Srbija i predsednik Vučić prepoznati kao glavni partneri u regionu. Ima puno posla u Srbiji, ali mi znamo da ste kompetentni, strastveni i znamo da volite kreativno da radite. Naša poruka iz Fondacije „Konrad Adenauer“, koju šaljemo u svet, koju šaljemo u Berlin, Brisel i svima onima koji to žele da čuju je da je Srbija odličan partner u EU“, rekao je Norbert Bekman Direks. On je pojasnio da projekat „Evropa u mom gradu“ znači da se konkretizuju ciljevi i ideje.

konrad1

U tom kontekstu su danas prisustvovali i gosti iz Nemačke, Erik i Iris Kulman, privrednici, vlasnici destilerije.

„Oni nisu iz politike, već dolaze iz stvarnog života. Oni su privrednici, bave se proizvodnjom rakija. Takođe su zastupljeni u nemačkim udruženjima, koja pregovaraju sa vladama o uslovima rada na tržištu. Važno je da razgovarate, osmislite buduće korake i planove. Poglavlje koje se odnosi na poljopivredu, nije još uvek otvoreno, tako da možemo iskoristiti ovaj momenat za razmenu iskustava i ideja, za neke nove i inovativne korake“, zaključio je Norman Bekman Direks.

konrad3

Današnjem sasatanku su prisustvovali, profesor Vladan Ivanović zadužen da predoči partnerima socijalnu i tržišnu ekonomiju, kao i mogućnost da se implementira u Srbiji, Aleksandra Popović iz programa „Evropa u mom gradu“, Vesna Matić iz Nacionalnog konventa za EU, koji institucionalno podržava pregovore sa EU i Fridrih fon Vulfen iz Fondacije „Konrad Adenauer Štiftung“, jednog mladog i perspektivnog diplomatu.

O mogućnostima saradnje sa gradom Valjevom, pored gradonačelnika su govorili i predsednik Skupštine Milorad Ilić i Nikola Radojičić, pomoćnik gradonačelnika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *