EKSKLUZIVNO! INTERVJU: Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović

Povodom 20. marta – Dana Grada Valjeva, o manifestacijama, planovima, projektima, investicijama, odnosima unutar koalicije, samog Gradskog odbora Srpske napredne stranke čiji je predsednik, ali i o pretećim porukama koje su mu upučene ekskluzivno za portal kolubarski.info i Radio Valjevo govorio je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Grad Valjevo će 20. marta obeležiti Dan Grada. Šta građani Valjeva tim povodom mogu da očekuju?

Ove godine Dan Grada smo pripremili uz mnoštvo sadržaja, pre svega, kulturnih, koji su počeli da se realizuju već od subote 3. marta kada je u Hali sportova održana revija borilačkih veština u organizaciji Bokserskog kluba „Metalac“ i Rvačkog kluba „Mladost“, ali i čitav niz drugih manifestacija sa kojima građani mogu da se upoznaju i preko zvanične internet prezentacije grada. Napomenuo bih aktivnosti Centra za kulturu u okviru kojih će biti moguće pogledati projekcije raznih filmova kao što je „Kad budeš mrtav  i beo“. Takođe, u manastiru Pustinja ćemo imati jednu duhovnu raspravu kao i otvaranje izložbe Istorijskog arhiva Srbije i niz drugih manifestacija pa do koncerta iznenađenja koji će biti održan u petak, 23. marta u Domu kulture.

Turnir „Valjevo 2018“ ugostiće Partizan, Crvenu Zvezdu, Cibonu, Split, Budućnost, Igokeu…

U okviru manifestacije obeležavanja Dana grada Valjevo će biti domaćin i juniorskog košarkaškog turnira „Valjevo 2018“ na kojem će, pored domaćih timova Metalca, Studenta 014, Partizana i Crvene Zvezde ugostiti i respektabilne timove sa prostora bivše Jugoslavije kao što su Split (bivša Jugoplastika), Cibona iz Zagreba, Budućnost iz Podgorice, Igokea iz Republike Srpske. Na taj način Valjevci će biti u prilici da vide najbolje juniore sa prostora bivše Jugoslavije – ističe Gvozdenović.

Inače, Dan grada Valjeva je veoma značajan praznik i manifestacija koja se počev od 2000. godine obeležava 20. marta – dan kada je Valjevo prvi put oslobođeno od Turaka nakon viševekovnog ropstva. Međutim, pojašnjava gradonačelnik, Dan Grada Valjeva se nije oduvek obeležavao na ovaj dan. Naime, sve do 2000. godine i do oktobarskih promena Dan Grada obeležavao se 15. septembra kao sećanje na dan kada je 1944. godine Valjevo bilo oslobođeno od nemačkog okupatora.

Što se tiče ostalih događaja, svakako da najveću znatiželju kod građana izazivaju dodele nagrada Grada Valjeva. Komisija koju je formirala Skupština već je predložila spisak onih koji pretenduju na ove nagrade.

Gvozdenović ističe i da je Grad, uvaživši predlog jedne opozicione stranke, odlučio da titulu počasnog građanina Valjeva ponese naš poznati reprezentativac – fudbaler Matija Nastasić koji trenutno nastupa u nemačkoj bundesligi, tj. brani boje Šalkea 04. Matija je, inače, bio igrač i Fiorentine i Partizana ali ono što je posebno važno istaći jeste da je nastupajući za Mančester Siti osvojio prvenstvo Engleske. Stoga smo na ovaj način, pored njegove velike humanosti i društvene odgovornosti koju je pokazao kada je u pitanju grad Valjevo, želeli da odamo priznanje i svim tim velikim uspesima koje je kao fudbaler postigao.

Svakako da je Dan Grada jedan od centralnih događaja u martu i već petnaestak godina je to običaj. Smatram da će ove godine Valjevci imati šta da vide uključujući brojne interesantne sadržaje. Što se tiče pomenutog koncerta iznenađenja koji će biti održan u Domu kulture u narednih nekoliko dana će biti poznato o kome je tačno reč budući da se te stvari još dogovaraju, naglašava Gvozdenović.

Upitan da prokomentariše i aktuelne projekte i planove od značaja za grad Valjevo, gradonačelnik je istakao da su to sve životne teme koje svakako interesuju građane ali i gradsku vladu koju na neki način i najviše okupiraju. To jeste ono što je glavno i zbog čega mi sedimo ovde, rekao je gradonačelnik i dodao da je cilj omogućiti nove investicije i upodobiti infrastrukturu tim investicijama.

Ono o čemu se u poslednje vreme najviše govori svakako je put M-4 koji treba da poveže Valjevo i Nepričavu sa autoputem, odnosno Koridorom 11 koji prolazi tik pored Lajkovca, odnosno ide od Obrenovca, preko Uba, Lajkovca, dalje preko Ljiga ka jugozapadu. To je decenijama jedna od glavnih tema u Valjevu.

Ono što je za taj put značajno jeste da su sredstva odvojena u budžetu JP Putevi Srbije u visini od 40-50 miliona dinara i to za projektovanje tog puta. To će ujedno biti i jedna od glavnih tema o kojoj će gradsko rukovodstvo razgovarati prilikom predstojeće posete premijerke Srbije Ane Brnabić Valjevu, a koja poseta se očekuje u drugoj polovini marta, naglašava gradonačelnik.

Osim toga, postoje i brojne druge interesantne stvari. Pre svega, treba istaći značaj deponije koja treba da se otvori u Kaleniću. Ovo je takođe jedan od projekata na kojem se već duži period radi ali za nas izuzetno značajan jer je ova deponija koju sada koristimo već pri kraju i možda će još svega godinu ili dve moći da se koristi.

Naravno, od velikog značaja je i industrijska zona pogotovo što smo prošle godine bez bilo kakvih kreditnih zaduživanja, tj. iz sopstvenih sredstava uspeli da kupimo 20 hektara nove industrijske zone odmah pored već postojeće u krugu bivše fabrike Stefild (koja je bila poznata fabrika drvno-prerađivačke industrije u bivšoj Jugoslaviji) koju je inače grad pre desetak godina uz kreditno zaduživanje kupio.

Takođe jedna od važnih tema će biti i hidrosistem Stubo-Rovni koji je faktički i najveća investicija u Zapadnoj Srbiji pri čemu iz Kancelarije za javna ulaganja imamo čvrste garancije da će Vlada Republike Srbije ove godine uložiti oko 4,5 miliona evra za izgradnju cevovoda od same brane do nove fabrike vode.

Ovo su neke od najkrupnijih stvari koje nas očekuju pored svega onoga što smo inače predvideli gradskim budžetom kao što je rekonstrukcija nekih glavnih ulica u gradu. Samo za projektovanje i rekonstrukciju ulice Vuka Karadžića odvojeno je negde oko 50 miliona dinara, kao i rekonstrukciju Nušićeve ulice. Takođe odvojeno oko 130 miliona dinara za izgradnju seoskih vodovoda, a koji su neposredno uz branu imajući u vidu da je ta investicija dosta dugo osporavana pa s tim u vezi došlo je vreme da se ona na neki način i opravda. Ideja je da se izgrade seoski vodovodi u pravcu Stuba i u pravcu Rovni gde će jedan veliki broj sela poboljšati svoje vodosnabdevanje koje je kritično naročito u letnjim mesecima kada dobijamo i najviše pritužbi građana na vodosnabdevanje.

Naročitu pažnju gradonačelnik posvećuje i projektu „Valjevo – zdrav grad“.

Ovaj projekat, prema rečima gradonačelnika, treba da bude realizovan u najskorije vreme.

Očekujem da, budući da je i samo Gradsko veće imenovalo nosioce tog projekta, odn. takozvani Inicijativni odbor gde se pored mene kao gradonačelnika i predsednika Skupštine, nalaze i predstavnici bolnice i Doma zdravlja kao i jedan član Gradkog veća – gospodin Radojičić.

Centralna tačka ovog projekta je pravljenje zdravstvenog profila grada što predstavlja jedan vrlo ambiciozan plan budući da je na 3.000 ispitanika potrebno popuniti upitnik Svetske zdravstvene organizacije sa 36 pitanja na osnovu čega će se u okviru tri starosne kategorije stanovništva (18-39, 39-59 i 59-80) napraviti jedan presek svega onoga što je interesantno za projekat „Valjevo – zdrav grad“.

Gradonačelnik naglašava da se, kada je u pitanju ovaj projekat, očekuje pomoć šire društvene zajednice, pre svega, škola, Zavoda za statistiku, Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta, crkve ali i privatnih ordinacija. U tom smislu gradonačelnik posebno ukazuje na jedan privatni Dom zdravlja „Hemikal“ koji svojom elitnošću predstavlja pandam nekim velikim sistemima poput Euromedik ili Belmedik iz Beograda.

Gradonačelnik takođe očekuje da će jedan ovakav projekat ne samo ponuditi presek zdravstvenog stanja građana Valjeva nego i doprineti rešavanju nekih ekoloških problema među kojima kao naročito važan ističe problem aero zagađenja. Iako problem aero zagađenja nije jednostavan za rešavanje, gradonačelnik smatra da upravo jedan ovakav projekat u svojoj osnovi i podrazumeva da problem aero zagađenja bude jedna od primarnih stvari.

U pogledu saradnje između koalicionih partnera koji čine vladajuću strukturu u gradu Valjevu, dr Gvozdenović naglašava da je ukupno posmatrano saradnja dobra ali da postoje određene nesuglasice.

Svaki rad podrazumeva i neke teškoće, nesuglasice ili različita mišljenja ali mogu da kažem da je saradnja solidna i korektna i da za sada nema problema u funkcionisanju same gradske vlade. Ono što je za nas bitno jeste da sâm rad Gradske uprave koji je izuzetno bitan za funkcionisanje i donošenje političkih odluka ali i realizaciju pomenutih projekata dovedemo na najviši mogući nivo.

Mi smo preduzeli jedan korak koji je možda malo neuobičajen u Srbiji, a to je da smo dve gradske uprave, koliko ih je bilo od 2008. do januara 2018. godine (punih deset godina) faktički transformisali u jednu i na taj način stavili do znanja da želimo jednu upravu koja će biti efikasna ali koja će verovatno pretrpeti i određene promene u smislu ukrupnjavanja pojedinih odeljenja te će se na taj način sa manje načelnika povećati odgovornost ljudi u samoj gradskoj upravi. Postoje pojedini gradovi u kojima ima pet, osam ili jedanaest uprava što je plod nekog političkog dogovora koji ja smatram prilično nepopularnim ali i lošim jer rad same uprave čini neefikasnim.

U svakom poslu prisutna su različita mišljenja, čak i u sopstvenoj kući ih ima, ali, ponjavlja gradonačelnik, gradska vlada je stabilna i vlast sasvim normalno funkcioniše. Uzdajući se u Boga, gradonačelnik veruje da će se svi projekti realizovati onako kako su zamišljeni i sva raspoloživa snaga biće usmerena ka tome.

Na naše pitanje da li to znači da rekonstrukcije gradske vlade za sada neće biti, Gvozdenović pojašnjava da će rekostrukcije svakako biti i da je to sasvim normalna stvar jer ako se takve promene dešavaju na republičkom zašto ne bi mogle i na lokalnom nivou.

Rekonstrukcije gradske vlade će svakako biti. Posle dve godine sasvim je normalno da svedete račune i promenite neke članove sa čijim radom možda niste zadovoljni. Imate pravo na to. Rekonstrukcije će biti i sa jedne i sa druge strane i to je stvar političkog dogovora između Srpske napredne stranke i Socijalističke parije Srbije tako da ne vidim ništa čudno u samoj rekonstrukciji osim što možda neko može da smatra da ja ili moj zamenik nismo bili u pravu kada smo ocenjivali nečiji rad. I Vlada na republičkom nivou svakih godinu ili godinu i po dana trpi određene rekonstrukcije tako da zašto to ne bi uradila i gradska vlada u Valjevu. Mi imamo i snage i moći da tu rekonstrukciju izvedemo i da poboljšamo rad same koalicije, odnosno gradske vlade, ali isto tako i da dovedemo kvalitetnije ljude i da im na neki način damo šansu da pomognu u realizaciji projekata o kojima sam govorio.

Osvrćući se na spekulacije da u okviru Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Valjevu postoje takozvane dve struje, gradonačelnik priznaje da Gradski odbor ne funkcioniše idealno ali to vidi kao različite poglede u načinu vođenja stranke. On dodaje da Gradski odbor, isto tako, dobija i brojne pohvale od strane Izvršnog odbora stranke za svoj rad.

Ja to ne bih nazvao strujama. Ja bih to pre svega nazvao različitim konceptima vođenja stranke i neke stvari koje jednostavno i život i vreme nosi pojedini ljudi nisu spremni da prihvate. Jasno je da ja kao predsednik Gradskog odbora imam i najveću odgovornost za njegovo samo funkcionisanje. Ne smatram da Gradski odbor funkcioniše idealno ali u poslednje vreme, što je stav i Izvršnog odbora stranke, naš Gradski odbor dobija sve pohvale za svoje funkcionisanje i ono što su uobičajene stranačke aktivnosti, a što Izvršni odbor zahteva od bas, mi ispunjavamo na jedan zaista vrlo dobar način. Ali, da ima nesuglasica – ima. Biće ih uvek ali to ne vidim kao nešto značajno jer uvek morate biti svesni da posle vas dolazi neko mlađi, neko sposobniji, neko ko ima više energije ali i više znanja da vodi, ne samo stranku, nego i grad. To očigledno nekim ljudima nije jasno i ja povodom toga zaista ne mogu ništa da učinim jer, ko sam ja da im to objašnjavam ako to već nisu uspeli da im objasne neki koji su im najbliži, koji sa njima žive ili koji ih nisu vaspitali onako kako treba – učiteljica, crkva, škola i razredni starešina.

Komentarišući spekulacije povodom upućivanja određenih poruka preteće sadržine, gradonačelnik je potvrdio da je takve poruke dobijao ali da će o tome javno govoriti na sednici skupštine grada koja je zakazana za 16. mart te da o tome svakako neće ćutati.

Dobijao sam poruke. Naravno da sam dobijao. I o tome ću govoriti na skupštini grada 16. marta jer ta stvar jednostavno ne sme izmaći kontroli. O tome je obavešten i predsednik Izvršnog odbora stranke i te stvari se moraju rasvetliti. Te poruke stižu stalno … i meni, ali i predsedniku skupštine u toku zasedanja su takve poruke stizale i ja smatram da poslednja poruka koja mi je stigla, iz mog ugla, što možda neko ne smatra tačim, izgleda prilično preteća, da ne kažem mafijaška ali svakako da jedna takva poruka upućena gradonačelniku, po meni, predstavlja pretnju. Da li je to tako videćemo ali sam spreman i siguran da ću sve to obelodaniti na skupštini i na stranačkim organima jer takva praksa u 21. veku, kada idemo ka Evropskoj uniji, za mene je prosto neprimerena. Za neke ljude takve poruke su verovatno adekvatno rešenje za disciplinovanje protivnika – Staljinovi gulazi – ali oni moraju da shvate da je to vreme prošlo. Staljin je umro 1953. godine i šta je radio i kakav je bio najbolje da o tome sudi istorija ali živeti u nekom staljinističkom sistemu i davati vrednosti nekim staljinističkim metodama u 21. veku za mene je neprihvatljivo. Ako idemo u Evropsku uniju ne mogu nas voditi oni iz prošlog milenijuma i to je potpuno jasno.

Upitan da li to znači da zna o kome se radi, gradonačelnik je odgovorio da zna ali da nema nameru da se sa takvim ljudima zbog toga sudi.

Jednostavno ću upoznati javnost o kakvim porukama se radi pa neka javnost sudi. A sud neka radi svoj posao. Tužilac će biti obavešten i ako smatra da tu ima nekih dela iz oblasti kaznenog zakonodavstva on će sam proceniti, ali svakako uopšte neću ćutati o tome, pogotovo o takvim porukama koje su za mene apsolutno neprimerene i godinama i funkciji čoveka koji ih šalje.

Za kraj razgovora, gradonačelnik Valjeva, uputio je i poruku sugrađanima:

Poruka sugrađanima je da Valjevo ide napred i da želimo da Valjevo bude zdrav grad jer ako nemamo zdrave ljude onda nam ne trebaju ni investicije ni infrastruktura niti bilo šta, a upravo projekat „Valjevo – zdrav grad“  je jedna od tema kojom ću se ja lično kao lekar specijalista i kao gradonačelnik baviti ali isto tako i čitav tim ljudi koji će pokušati da unapredi pre svega mentalno zdravlje ljudi, koje apsolutno nije zanemarujuće, ali i fizičko zdravlje i da preveniramo sve one faktore rizika koliko je to u našoj moći, a kako ne bi došlo do jednog oboljevanja stanovništva, jer mi smo staro stanovništvo i sama Srbija je u prilično lošoj demograšskoj situaciji te je stoga na nama da učinimo sve da ljudi žive bolje na ovim prostorima i da zdravlje bude zastupljeno u svim politikama.

Ceo intervju sa gradonačelnikom Valjeva, dr Slobodanom Gvozdenovićem, možete pogledati ovde.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

2 Komentara

  1. Jovana
    March 14, 2018 - 7:12 pm

    Valjevo srećan rođendan!

    Reply
  2. Maja
    March 14, 2018 - 8:21 pm

    Podrska za dr Bobu koji radi za dobrobit Valjeva i njegovih gradjana.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *