Sastanak u “Kolubari” o navodnjavanju

JP „Kolubara“, koje upravlja hidrosistemom „Stubo-Rovni“, počeće realizaciju novog projekta sa Kancelarijom za javna ulaganja Republike Srbije.

Kao što je poznato, brana i akumulacija „Stubo-Rovni“ ima četiri osnovne funkcije: vodosnabdevanje, obezbeđivanje električne energije, zaštitu od poplavnog talasa i održavanje reke Jablanice na biološkom minimumu, a na ovom sastanku razmatrala se mogućnost uvođenja potpuno nove, važne funkcije – navodnjavanje poljoprivrednih površina u slivu reke Kolubare.

– Grad Valjevo i Institut „Jaroslav Černi“ uradili su studiju navodnjavanja oko brane „Stubo-Rovni“, dok smo na ovom sastanku razmatrali novi projekat, koji bi se ticao navodnjavanja do 6.000 hektara poljoprivrednih površina u slivu Kolubare, nizvodno od Valjeva. Na sastanku su dati zaključci u vezi izrade projektnog zadatka, sa mogućnošću izrade generalnog projekta. Važno je reći da bi realizacija ovog projekta išla preko Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije, koja sarađuje sa Fondom „Abu Dabi“ i koji je izrazio spremnost da finansijski učestvuje u realizaciji projekta navodnjavanja – objašnjava Zoran Mitrović, direktor JP „Kolubara“.

Pored Mitrovića, sastanku su prisustovali Đorđe Vuković, savetnik direktora Kancelarije za javna ulaganja, gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, predsednik Skupštine grada Milorad Ilić i njegov zamenik Mihailo Milutinović, građevinski inženjeri i spoljni konsultantni JP „Srbijavode“ Predrag Srna i Đorđe Radović, kao i predsednici Opština Lajkovac i Mionica Andrija Živković i Boban Janković sa saradnicima.

Opštine Lajkovac i Mionica, naime, takođe su zainteresovane za uključenje u budući projekat navodnjavanja sa brane i akumulacije „Stubo-Rovni“.

JP „Kolubara“

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *