Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obeleževa se danas i u Srbiji u kojoj živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom, a u službenoj upotrebi je 11 jezika manjina. Oko 70.000 dece u Srbiji obrazuje se na osam manjinskih jezika.

Prema procenama Uneska u Srbiji se govori oko 6.000 jezika, ali gotovo polovini preti izumiranje. Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. godine kako bi promovisale jezička i kulturna raznolikost, kao i višejezičnost. Ustanovio ga je Unesko u znak sećanja na dešavanja i proteste u Pakistanu kada je Urdu proglašen zvaničnim jezikom.

U Beogradu će danas biti održan okrugli sto “Srpski jezik danas” povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika na kome će govoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika da je neophodno doneti novi, poboljšani i moderniji propis koji će preduprediti probleme u primeni propisa koji garantuju pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika.

Pašalić je upozorio da se uprkos tome što je domaćim propisima, pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika zagarantovano u skladu sa visoko postavljenim standardima, u Srbiji u praksi i dalje pojavljuju brojni problemi u svakodnevnom ostvarivanju tog prava.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *