Sud u Valjevu oslobodio vlasnika “Inteme” iz Krupnja koji nije isplatio voćare

Vlasnik i direktor “Inteme” iz Krupnja, Ratko Beganović, oslobođen je u Osnovnom sudu u Valjevu odgovornosti što je od 32 voćara otkupio, a nije platio, više desetina tona suve šljive, vredne 5,6 miliona dinara. U obrazloženju presude piše da nije bilo dokaza da je Beganović nameravao da počini zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a voćari su upućeni da pokrenu parnicu za naplatu duga. Presudu je nedavno potvrdio i Apelacioni sud u Beogradu.

Po oceni suda u Valjevu, odbrana Beganovića bila je ubedljiva. Tvrdio je da nije nameravao nikoga da prevari, da je imao solventno preduzeće i da je plaćao svu otkupljenu šljivu, a onda je došlo do problema sa izvozom u Rusiju. Nije uspeo da pribavi državna sredstva za finansiranje izvoza, niti očekivane kredite, a imali su obaveze prema bankama i Fondu za razvoj..

Nad “Intemom” je pokrenut stečaj, a voćari valjevskog kraja su u četvrtom redu poverilaca za isplatu.

– Pomišljao sam da zbog prevare koju sam doživeo ceo šljivik od dva hektara uništim i zapalim – ogorčen je Boško Kovačević iz Slatine. – Suvu šljivu godinama sam prodavao na kvantašu u Beogradu, a onda sam slučajno sreo Gorana Simića, poljoprivrednika iz Gornjeg Crniljeva, koji mi je u ime “Inteme” ponudio pet dinara višu cenu od zvanične, otkupne. U dva navrata predao sam oko pet tona suve šljive, vredne više od 5.000 evra. Moj rođak, Petar Kovačević iz Slatine, predao je oko 1,7 tona suve šljive, za oko 143.000 dinara. Dobili smo otkupne listove, uz pečat i potpis i rok isplate od 15 do 30 dana.

Beganović je bio optužen da je organizovao otkup suve šljive, iako svestan da njegovo preduzeće zbog prezaduženosti i povremene blokade računa, neće moći da isplati poljoprivrednike. Simić je optužen da je pomagao Beganoviću, jer su ga voćari poznavali i verovali mu, te je uspevao da ih ubedi da mu predaju šljivu, ali je takođe oslobođen.

– Naseli smo na dobru otkupnu cenu, nismo imali razloga da sumnjamo, kad smo videli pečat na otkupnom listu, i ispali smo naivni – kaže Boško. – Rok za isplatu uveliko je bio prošao, u “Intemi” su stalno obećavali isplatu, ali para nije bilo. Ostali smo bez šljive, zarade, a sud je, uprkos svemu, utvrdio da vlasnik “Inteme” nije nameravao da nas prevari!

PARE, PA ROBA

– NASTAVILI smo, ipak, da gajimo i proizvodimo šljivu. Još neki su u međuvremenu pokušali da nas prevare, ali nisu uspeli – kažu Boško i Petar. – Niko nas više neće ostaviti kratkih rukava. Prvo pare, pa šljiva, nikako drugačije! Sad imamo kupca koji je unapred ostavio novac, a još nije preuzeo robu.

Izvor: Večernje novosti

Ostale vesti možete pročitati ovde.

2 Komentara

  1. Dusan
    October 21, 2021 - 12:20 pm

    Taj beganovic je SNS lopov. Al vas je uradio.

    Reply
  2. Victor
    May 4, 2023 - 3:07 pm

    Ratko Бегановић је преварантка која дугује руским и естонским компанијама. поднета против њега тужилаштву земаља. Надам се да ће засадити.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *