Prijem predstavnika Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine

Gradonacelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenovic primio je delegaciju predstavnika Republickog odbora Saveza udruzenja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine. Oni su upoznali gradonacelnika i javnost sa radom i delovanjem Saveza u ovoj godini kao i sa planom obelezavanja stogodisnjice Prvog svetskog rata.

Konferencija - Valjevo foto Dragan Matic
Konferencija – Valjevo foto Dragan Matic

“Svesni smo da pripadamo slobodarskom kraju, da je odavde i komadant prve armije vojvoda Zivojin Misic, isto tako Valjevo je pretrpelo velike gubitke u tom peridu, imajuci u vidu da je ovde posle poraza austrougarske vojske bila i valjevska bolnica i sva ona slavna epopeja koju je Dobrica Cosic u svojoj knjizi “Vreme smrti” opisao, a sto je nas- srpski “Rat i mir”, asocira nas na to da je valjevski kraj u tom momentu podneo najvece zrtve. Ponosni smo na svoje pretke i na tradiciju slavne srpske vojske”, zakljucio je gradonacelnik.

Predsednik Saveza, pukovnik Ljubomir Markovic rekao je da je doslo vreme da na iskustvima i porukama ratova izvucemo ono sto je pametnije, bolje, logicnije a to je da u ratu gube svi. “To nije resenje. Politika koja zavrsi ratom je najgora politika. Ove godine ponosno obelezavamo stogodisnjicu Prvog svetskog rata u kome je Srbija i srpska vojska dala ogroman doprinos i to mora da odjekne u celom svetu ” rekao je pukovnik Markovic i podsetio da je mala Srbija dala 1 247 000 zivota od 4 ipo milona stanovnka, sto je 28% od ukupnog broja stanovnistva. “To je skupa cena, tesko cete naci u istoriji ratova da je neka zemlja tom cenom platila svoju slobodu i nezavisnost” zakljucio je Markovic.

Na kraju sastanka, pukovnik Markovic je zamolio gradonacelnika da pomogne Savezu da se u nasem gradu podigne spomenik drinskoj diviziji, a potom mu urucio spomenicu stogodisnjice Prvog svetskog rata, kao coveku koji je doprineo cuvanju i razvijanju svetlih tradicija nase proslosti, jacanju ljubavi prema otadzbini i dao doprinos odbrani zemlje i naroda u savremenim uslovima.

Gvozdenovic je obecao da ce grad podrzati taj projekat i pronaci lokaciju za spomenik.

 

Dragan Matić 

 

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *