Počelo novo suđenje za smrt male Teodore iz Valjeva: Novinarima zabranjeno prisustvo

Sudija Osnovnog suda u Valjevu Dragan Pavlović nije dozvolio novinarima da prisustvuju današnjem suđenju pedijatru dr Vladimiru Rankoviću, koga optužnica tereti da je odgovoran za smrt petogodišnje Teodore Jovanović 2009. godine.

Iako su sva suđenja otvorena za javnosti, sudija je odlučio da u sudnicu ne pusti novinare, uz obrazloženje da “nema potrebe za to“ i da će o svemu biti “blagovremeno obavešteni“.

U Osnovnom sudu je danas počelo ponovljeno suđenje lekaru valjevske bolnice. Ovaj pedijatar je 2014. godine, koji je optužen za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, osuđen na minimalnu kaznu zatvora od godinu dana.

Osnovni sud u Valjevu

Međutim, presudu suda u Valjevu je poništio Apelacioni sud, ne zbog visine kazne, već zbog “povrede prava na odbranu okrivljenog“, pa je naloženo novo suđenje, koje je počelo danas.

Otac preminule devojčice Saša Jovanović je ranije rekao da će na novom ročištu sud imati potpuno novo veštačenje Sudsko-medicinskog odbora iz Novog Sada, koje lekara oslobađa krivce i koje je suprotno od mišljenja veštaka iz Beograda, čiji je stav bio da je u ovom slučaju došlo do lekarske greške.

– Radi se o veštačenju Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Novog Sada koji svoj zaključak daje u bukvalno dve rečenice: “Teodora Jovanović je preminula usled akutnog vulvulusa creva, posledične nekroze i gangrene creva. Komisija SMO smatra da nije bilo propusta od strane pedijatra, a imajući u vidu da je klinička slika akutnog vulvulusa kod Teodore bila atipična“. Ovo veštačenje pobija prvobitni nalaz veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Beograda, po kojem optuženi lekar nije prepoznao teško oboljenje i nije primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo sprečiti izumiranje creva i samotrovanje organizma – rekao je ranije Jovanović.

Teodorin otac je rekao da je šokiran činjenicom što se sa mišljenjem veštaka iz Novog Sada složio i novi Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

– Prethodnom sastavu Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, po čijem mišljenju je postojala nedvosmislena odgovornost lekara, je u međuvremenu istekao mandat. Imam utisak da su samo čekali da starom SMO iz Beograda istekne mandat i da se u „priču“ uvedu veštaci iz Novog Sada čiji je nalaz u korist optuženog. Slučaj mog deteta nije usamljen u ovoj zemlji i jednostavno nije logično da su u svakoj od tih tragedija roditelji dece, preminule zbog nečije greške ili nemara, u zabludi, a lekari bezgrešni. Ni sam ne tvrdim da bi moja ćerka ostala živa i da je urađena sva dijagnostika, ali bi mogućnost da preživi bila veća. Ovako, ona nije imala šansu jer ništa nije ni pokušano, a po novom veštačenju ispada da za to niko nije odgovoran – navodi Jovanović.

Optužnica valjevskog pedijatra tereti da je, prilikom prijema na dečje odeljenje Teodore Jovanović, „nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje njenog stanja, tako što sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je imao u vidu kliničku sliku deteta koje primljeno malaksalo, sa bolovima u trbuhu i povraćanjem“.

U izveštaju sudskih veštaka Medicinskog fakulteta, kojima je istekao mandat, je navedeno da dr Ranković nije prepoznao teško oboljenje, niti primenio odgovarajuću dijagnostiku prema pravilima medicinske nauke, što je dovelo do pogoršanja stanja deteta.

Te noći ju je pregledao pedijatar dr Vladimir Ranković zbog bolova u stomaku i vratio je kući, uz reči da je u pitanju “viruščić“, a pri tome nije uradio nikakve analize krvi i urina. Posle nekoliko sati roditelji su devojčicu ponovo doveli u bolnicu, gde je umrla posle nekoliko sati zbog zavezivanja creva.

Nakon Teodorine smrti nijedno dete u Valjevu, koje se tokom noći javilo na pedijatriju zbog bolova u stomaku ili povraćanja, više nije vraćeno kući, već je zadržano na odeljenju bar do sledećeg jutra.

S.S.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *